Institutul Internațional pentru Finanțe: Datoria mondială a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate

  • 13 Mai 19:40
Institutul Internațional pentru Finanțe: Datoria mondială a scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate

Nivelul datoriei mondiale a scăzut în primul trimestru, pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate, grație în principal scăderii nivelului datoriei pe piețele dezvoltate, însă gradul de îndatorare în rândul economiilor în curs de dezvoltare a atins un nou record, a anunțat joi Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit IIF, datoria globală totală a scăzut cu 1.700 miliarde de dolari până la 289.000 miliarde de dolari, jumătate din această scădere datorându-se companiilor din sectorul financiar în timp ce gradul de îndatorare al guvernelor a continuat să crească.

În contrast, nivelul datoriei pe piețele emergente a crescut cu 600 miliarde de dolari, până la un nou record de peste 86.000 miliarde de dolari, chiar dacă ritmul de creștere a fost mai lent decât în precedentele trei trimestre. Acest lucru se datorează unei creșteri mai lente a datoriei guvernamentale statelor emergente grație în mare parte unor constrângeri fiscale.

"Piețele emergente au pur și simplu o capacitate fiscală mai redusă. În condițiile în care datoria guvernelor emergente este în mare parte stabilă, sectoarele companiilor non-financiare și financiare au fost principalii factori ai acumulării datoriilor", a declarat directorul de sustenabilitate de la IIF, Emre Tiftik.

Chiar dacă nivelul datoriei mondiale a scăzut, raportul datorie-PIB a continuat să crească pe măsură ce, în multe părți ale lumii, economiile se străduiesc să își revină după pandemie.

La nivel global, raportul datorie-PIB a crescut cu un punct procentual în primul trimestru al acestui an, până la 360%, iar acest raport este așteptat să scadă ușor în acest an pe fondul așteptatei reveniri a economiei. Potrivit IIF, la nivel global, raportul datorie-PIB a crescut anul trecut cu peste 36 de puncte procentuale.

În rândul statelor emergente, raportul datorie-PIB a crescut până la 60% de la 52% înaintea pandemiei. Chiar dacă vulnerabilitățile pe termen scurt s-au redus, guvernele simt în continuare presiunile de pe urma prelungirii restricțiilor și progresului lent al campaniilor de vaccinare în multe economii.

"Deși condițiile globale de finanțare rămân favorabile, cheltuielile care au legătură cu pandemia au crescut iar veniturile pierdute au făcut din serviciul datoriei o povară mai mare pentru multe economii emergente, inclusiv Filipine, Africa de Sud, India, Indonezia și Turcia", a spus Emre Tiftik.

În plus, statele emergente sunt supuse unor presiuni crescute pentru a-și accelera tranziția la o economie cu emisii reduse de CO2 iar un eventul eșec ar putea majora costurile cu împrumuturile guvernamentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
21

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău