Institutul de Mediu de la Stockholm sprijină Republica Moldova în vederea atingerii neutralității climatice pe calea tranziției verzi

  • 13 Octombrie 2023 16:52
Institutul de Mediu de la Stockholm sprijină Republica Moldova în vederea atingerii neutralității climatice pe calea tranziției verzi

La Chișinău a fost lansat proiectul „Agenda Verde pentru Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina”, implementat de Institutul de Mediu de la Stockholm (SEI) în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, cu suportul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), transmite Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Acțiunea are drept scop armonizarea politicilor naționale în conformitate cu prevederile Pactului Verde European (PVE), contribuind astfel la accelerarea tranziției către sustenabilitate și la facilitarea procesului de aderare a țării la Uniunea Europeană.

Evenimentul a reunit principalele părți interesate, inclusiv oficiali guvernamentali, comunitatea internațională, organizații neguvernamentale, sectorul privat și mediul academic.

Cu ocazia lansării proiectului, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a transmis un mesaj Republicii Moldova: ”Scopul proiectului este de a sprijini reforme țintite și de a fortifica capacitățile instituționale pentru a gestiona aspectele socioeconomice și a identifica finanțare pentru tranziția verde. De asemenea, proiectul va spori eforturile de aderare la UE prin aliniere și implementare a acquis-ului comunitar, ceea ce va contribui la apropierea Moldovei de standardele europene de mediu și dezvoltare economică”.

E.S. Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a subliniat: „Angajamentul Moldovei față de neutralitatea climatică și integrarea în Uniunea Europeană este un pas strategic care va aduce numeroase beneficii atât țării, cât și populației, inclusiv accesul la o piață mai largă, cu noi posibilități comerciale și oportunități de creștere. Aceasta va oferi  întreprinderilor moldovenești posibilități de extindere și inovație, beneficiind în același timp de tehnologii avansate și de cele mai bune practici ale UE. Dezvoltarea durabilă și integrarea în UE vor crea, de asemenea, oportunități de angajare pentru cetățenii moldoveni, pe măsură ce vor apărea noi sectoare și industrii.”

Secretara de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Veronica Arpintin, prezentă la eveniment, a declarat că: “Dezvoltarea economică sustenabilă este unul dintre obiectivele importante ale UE, precum și ale Republicii Moldova, implementate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării la nivel de țară. Astfel, ministerul pe care îl reprezint, implementează Programul național pentru promovarea antreprenorialului și creșterea competitivității 2023-2027, una dintre prioritățile acestuia este tranziția verde. Prin proiectul lansat astăzi, vom lucra la setarea celei mai eficiente căi, spre o economie mai verde. Speram să avem susținere și la dezvoltarea capacităților instituționale de a genera politici relevante. Totodată, companiile din țara noastră au nevoie de know how și resurse financiare, pe care dorim sa le diversificăm. La moment, ODA susține antreprenorii prin programul de ecologizare precum și prin Programul de stimulare a investițiilor 373, însă este necesar sa avem un focus mai mare pe tranziție verde, și asistența donatorilor este binevenită.”

Perioada de implementare a proiectului ”Agenda Verde” este septembrie 2023 – martie 2026, iar partenerul național de implementare în Republica Moldova este AO EcoContact. Acțiunea va cuprinde diverse domenii de politici aliniate la PVE, abordând schimbările climatice, eficiența energetică, construcții și renovări, mobilitate inteligentă, economia circulară, reducerea poluării, sistemul alimentare și conservarea ecosistemelor.

Proiectul prevede o evaluare complexă a tranziției verzi în Republica Moldova, ceea ce va servi drept bază pentru elaborarea unui Plan de Acțiuni privind atingerea obiectivului de neutralitate climatică 2050.

Totodată, vor fi realizate activități de creștere a gradului de conștientizare și de promovare a înțelegerii privind necesitatea implementării planului, care vor implica diverși actori și va spori capacitățile acestora de a contribui în mod eficient la realizarea obiectivelor proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău