Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” a primit o importantă donație de medicamente de ultima generație pentru tratarea tuberculozei, din partea Japoniei

  • 07 Decembrie 2023 13:13
Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” a primit o importantă donație de medicamente de ultima generație pentru tratarea tuberculozei, din partea Japoniei

O donație de medicamente de ultima generație pentru tratarea tuberculozei rezistente la medicamente a fost oferită astăzi de Guvernul Japoniei Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” din Rep. Moldova. Valoarea donației este de peste 330 mii de dolari și acoperă costurile de tratament pentru 50 de adulți și 10 copii, transmite Radio Chișinău.

În perioada pandemiei de COVID-19, au fost stopate activitățile de screening, de depistare precoce a cazurilor de tuberculoză, și astăzi, în Rep. Moldova se înregistrează o ușoară creștere a numărului de bolnavi rezistenți la medicamentele anti-tuberculoză, a spus secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, la ceremonia de transmitere a donației.

„Acest grant pe care Rep. Moldova l-a primit în valoare de peste 330 mii de dolari, asigură accesul la tratament a 50 de adulți și a 10 copii. Poate ca și cifră nu este mult, însă vreau să menționez că un singur tratament pentru un adult diagnosticat cu TBC rezistentă ajunge la 5 mii de dolari. Respectiv, la un copil diagnosticat cu tuberculoză rezistentă ajunge de la 500 până la 1000 de dolari”, a spus Angela Paraschiv.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, a spus că rezistența la medicamentele pentru tratarea tuberculozei a revoluționat industria medicamentului și astăzi unul dintre cei mai buni producători mondiali de medicamente este din Japonia. Acest producător s-a oferit să facă o donație pentru Rep. Moldova, a spus diplomatul nipon.

„Mă bucur că unul dintre cele mai promițătoare medicamente TB-MDR a fost inventat de un producător de medicamente japonez OTSUKA, și că este inclus în prezent în distribuția de medicamente împotriva tuberculozei”, a declarat Yamada Yoichiro.

Această donație de medicamente de ultima oră este o premieră pentru Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, iar de ea va beneficia atât cetățenii Rep. Moldova, cât și persoanele refugiate, a declarat directoarea instituției, Doina Rusu.

„Este important atunci când simți suportul partenerilor, în special în perioada intemperiilor din ultimul deceniu, și cele din ultimii ani: legate de război, de criza refugiaților. Bineînțeles că depunem toate eforturile ca să realizăm, împreună, cu toți partenerii, pe care și l-a propus sistemul medical”.

Anual, la nivel mondial, peste 10 milioane de pacienți sunt diagnosticați cu tuberculoză, iar rata de mortalitate este de 6 milioane, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău