Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea a doi muzicieni români la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

  • 29 August 2023 16:42
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea a doi muzicieni români la Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea muzicienilor români Tiberiu Soare (dirijor al Operei Naționale din București) și Nadia Cerchez (solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca) la cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Evenimentul este organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și va avea loc în perioada 7-24 septembrie 2023. Nadia Cerchez va interpreta, pe data de 13 septembrie 2023, rolul Floriei Tosca din opera cu același nume de Giacomo Puccini, iar Tiberiu Soare va dirija opera Turandot a aceluiași compozitor, pe data de 17 septembrie 2023.

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost înființat la inițiativa sopranei Maria Bieșu – primadona scenei lirice din Republica Moldova, una dintre cele mai cunoscute și apreciate soprano ale anilor ‘60-‘80 ai secolului trecut. Este un eveniment cultural de o importanță deosebită pentru Republica Moldova, o adevărată platformă, recunoscută pe plan internațional, pentru promovarea baletului și a artei lirice. Pe parcursul celor 30 de ediții precedente, festivalul a fost gazda unor interpreți lirici, dirijori și balerini celebri, devenind un punct de reper cultural important pentru tot spațiul sud-est european. 

În cadrul ediției din acest an vor participa, alături de muzicienii Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, artiști invitați din: România, Italia, Georgia, Ucraina, Germania, Rusia, Argentina, Peru, Belgia, Olanda, Lituania, Letonia și Japonia.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a fost, pe parcursul timpului, unul dintre susținătorii fideli ai festivalului, tradiție care sperăm să continuie și în anii următori.

Programul detaliat al ediției din acest an:

7 septembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Macbeth, operă în patru acte de Giuseppe Verdi

10 septembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Lacul lebedelor, balet în patru acte de Piotr Ceaikovski

13 septembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Tosca, operă în trei acte de Giacomo Puccini

14 septembrie, Sala cu Orgă

Concert „Ave Maria” - în memoria sopranei Maria Bieșu. Concertul va fi susținut de membrii familiei Samoilă (Samuil): dirijorul Alexandru Samoilă, fondatorul festivalului „Maria Bieșu”, violonista Tatiana Samuil și soprana Anna Samuil.

17 septembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Turandot, operă în trei acte de Giacomo Puccini

21 septembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Don Quijote, balet în trei acte de Ludwig Minkus

24 septembrie, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”

Concert de gală, închiderea festivalului. Cu participarea invitațiolor speciali: dirijorul Dumitru Cârciumaru, tenorul Andrei Fermeșanu și soprana Mariana Bulicanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău