Institutul Cultural Român la Bookfest Chișinău 2023: FRONTIERE | GRANIȚE | CONEXIUNI: ISTORIE, LIMBĂ, LITERATURĂ

  • 23 August 2023 14:09
Institutul Cultural Român la Bookfest Chișinău 2023: FRONTIERE | GRANIȚE | CONEXIUNI: ISTORIE, LIMBĂ, LITERATURĂ

Institutul Cultural Român va fi prezent, prin Centrul Național al Cărții, la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, desfășurată în perioada 30 august – 3 septembrie 2023, la Centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat din Moldova, cu un stand al Editurii ICR reprezentativ pentru oferta editorială în limba română și un program de evenimente consistent și cuprinzător. La standul ICR vizitatorii sunt așteptați cu o selecție de titluri la prețuri speciale din domeniile istorie, literatură, critică literară, albume de artă și ultimele numere ale revistei Lettre Internationale.

O istorie comună și, în același timp, o istorie care a suprapus o frontieră peste râul pe malurile căruia se vorbește aceeași limbă; o literatură scrisă în limba română, dar nutrită de experiențe distincte, în virtutea aceleiași istorii care a separat, de-a lungul ultimelor secole, două teritorii conectate cultural: iată câteva dintre glosele posibile pe marginea cuvintelor-cheie care circumscriu prezența ICR la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău – frontiere | granițe | conexiuni: istorie, limbă, literatură.

„Publicul este invitat la standul Editurii ICR, pentru a descoperi cele mai recente apariții. Institutul Cultural Român rămâne cel mai important promotor al literaturii române peste hotare, inclusiv al autorilor din Republica Moldova. Programele sale de finanțare încurajează editurile străine să publice traduceri ale operelor literare ale autorilor de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului. Operele lor sunt promovate, de asemenea, la cele mai importante târguri internaționale de carte și prin diversele proiecte organizate în rețeaua ICR din străinătate”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

În 2023 se împlinesc 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir. Este, totodată, anul în care se comemorează trei veacuri de la moartea sa. Un eveniment dedicat acestui scriitor și cărturar definitoriu pentru cultura română și pentru deschiderea ei către cultura europeană, desfășurat sub genericul Anul Cantemir la Chișinău, îi va avea ca protagoniști pe scriitorii Ligia Ruscu (autoarea volumului Cantemir. Inorogul în lavirinthul neștiinții, Editura Polirom, 2023), Bogdan Crețu (autorul volumului Inorogul la portile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir, Editura Cartier, ediția a II-a, 2023) și pe Ștefan Lemny (autorul volumului Dimitrie Cantemir, un destin românesc în Luminile europene, Editura Junimea, 2023).

Istoriei ca știință îi vor fi consacrate, în cadrul programului organizat de ICR la Bookfest Chișinău, trei întâlniri cu profesioniști prestigioși din domeniu. Liviu Cîmpeanu, unul dintre cei mai apreciați specialiști din noua generație de istorici, va lua parte la un dialog pornind de la volumele sale recente – Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 (Humanitas, 2022) și Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni, 1497. Moldova, Polonia și Ordinul Teuton la sfârșitul domniei lui Ștefan cel Mare (Humanitas, 2023). Bogdan Murgescu, președinte de onoare al Societății de Științe Istorice din România, va participa la un dialog cu tema A fi istoric în secolul XXI. Cum vorbim despre conflicte, dezvoltare și angajament civic în „era post-adevărului”.

Un eveniment conex Salonului Internațional de Carte Bookfest, care îl are drept protagonist pe istoricul german de origine română Martin Rill, va avea loc la Universitatea de Stat Chișinău, unde acesta va susține conferința cu tema „Cetăți și biserici fortificate din Transilvania”.

Literatura – cea pentru orice vârstă și, deopotrivă, cea destinată copiilor și adolescenților – va fi reprezentată în cadrul programului propus de ICR de nume la fel de marcante: Veronica D. Niculescu, Moni Stănilă, Andreea Iatagan, Radu Vancu. 

Seria manifestărilor propuse de ICR, prin Centrul Național al Cărții, cuprinde două ateliere de literatură pentru copii și un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Limbii Române: „Două țări, aceeași limbă, o familie și mai multe istorii literare”, o întâlnire cu scriitorii Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski.

Ediția din 2023 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău, organizată de Asociația Editorilor Români, în parteneriat cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, beneficiază de susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din Republica Moldova. Parteneri strategici: USAID, Ambasada Suediei în Republica Moldova, Goethe-Zentrum Chișinău, Institutul Cultural Român. Accesul publicului la evenimentele din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este liber.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău