Institutul American de seismologie estimează un cutremur MARE în Vrancea

  • 14 Ianuarie 2015 15:55
Institutul American de seismologie estimează un cutremur MARE în Vrancea

Un cutremur cu o magnitudine de peste 7,5 grade pe scara Richter ar putea avea loc în zona Vrancea în anul 2015.

Acesta ar fi resimțit și în Republica Moldova, cea mai suspusă riscului fiind zona de Sud-Vest a țării. Avertismentul vine din partea șefului Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Ion Ilieș. El atenționează că circa 40 la sută din clădirile din capitală nu ar rezista unui asemenea seism din cauza gradului ridicat de uzură a edificiilor.

Șeful Centrului de Seismologie Experimentală din cadrul Institutului de Geologie și Seismologie al AȘM, Ion Ilieș, spune că în ultima perioadă se înregistrează o accentuare a activității seismice în zona Vrancea. Doar pe parcursul zilei de luni s-au înregistrat șase cutremure cu o magnitudine între 1 și 1,4 grade. Mai mult, zilele următoare au fost marcate de două seisme, ambele de peste 4,1 grade pe Richter. În aceste condiții,  potrivit lui Ion Ilieș, pe parcursul anului curent, Republica Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur ce l-ar depăși în intensitate pe cel din 1977, însă o dată exactă ar fi greu de estimat. Mai mult, pentru, moment nu există vreo posibilitate științifică de a prevedea sau a preveni seismele.

"Institutul American de seismologie estimează că în perioada 2013-2017, în regiunea Vrancea, ar urma să se producă un cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe Richter, dar anul critic este anume cel de mijloc, adică 2015. Este totul posibil. Vrancea ne poate face surprize mereu. De aceea urmează să fim pregătiți" a declarat Ion Ilieș.
 
Ion Ilieș a menționat că peste 40 la sută dintre imobilele din capitală nu ar rezista la un seism mai mare de 7 grade pe Richter din cauza faptului că au fost construite până în anii ’60 ai secolului trecut, iar cutremurele din ultima vreme le-au afectat grav structura de rezistență.
 
”Circa 40 la sută din clădirile existente în orașul Chișinău au o vârstă de peste 50 de ani și în cazul unui cutremur puternic vor fi cele mai vulnerabile. Situația este gravă ținând cont și de efectul cumulativ al seismelor care s-au produs în acest răstimp”, a menționat Ion Ilieș.
 
În cazul unui eventual cutremur, Ion Ilieș recomandă să se evite panica, oamenii să se poziționeze ghemuiți lângă obiectele masive din încăpere sau sub tocul ușii din cadrul unui perete portant și să părăsească imobilul de îndată ce se finalizează replica principală.

”Trebuie să ocupăm o poziție cât mai departe de ferestre, lângă obiecte grele, sau în cel mai rău caz sub tocul ușii, dacă peretele este unul de rezistență. Trebuie să ne acoperim ochii și gura cu mâinile pentru a nu inhala praf. Urmează să ne păstrăm calmul și la prima posibilitate să părăsim locuința, nu înainte de a debranșa conducta de gaz, cele de apă potabilă dar și de a deconecta toate aparatele consumatoare de energie electrică”, potrivit șefului Centrului de Seismologie Experimentală, Ion Ilieș.
 
Potrivit șefului Centrului de Seismologie din R. Moldova, în unele state există sisteme de alarmă care anticipează apropierea unui cutremur cu 45 de secunde pentru a putea reacționa, însă, din păcate, Republica Moldova nu dispune de un asemenea sistem. „Facem eforturi pentru a-l avea, dar nu avem resursele financiare necesare", a afirmat Ion Ilieș.

Cel mai recent seism a avut magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter și a fost înregistrat în dimineața zilei de miercuri. Ultimul cutremur important, care a fost resimțit și în Republica Moldova a avut loc pe 22 noiembrie 2014. Seismul a avut magnitudinea de 5,7 grade  și a durat circa 25 de secunde.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău