Instituțiile publice din Republica Moldova sunt influențate politic

  • 21 Mai 2012 21:18
Instituțiile publice din Republica Moldova sunt influențate politic

Toate instituțiile publice din Republica Moldova sunt influențate politic, constată experții Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, care au efectuat o analiză privind independența instituțională.

Studiul se referă în special la Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, Centrul pentru Drepturile Omului, Comisia Națională pentru Integritate și Poliția de Frontieră. Potrivit directorului CReDO, Sergiu Ostaf, cele mai influențate politic sunt ministerele și agențiile guvernamentale.

Audio: Directorul CReDO, Sergiu Ostaf

Sergiu Ostaf a subliniat că, pentru mai multă independență în decizii, instituțiile subordonate Guvernului au nevoie de garanții suplimentare.

Experții recomandă organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori ai instituțiilor publice precum și introducerea în legislație a unor mecanisme eficiente de protejare a angajaților instituțiilor date de influența nejustificată din afară și din interiorul instituției.

Conform algoritmului politic al coaliției de guvernare, conducerile Ministerului de Interne și Poliției de Frontieră au fost desemnate de Partidul Liberal-Democrat, cele ale Procuraturii Generale și Centrului anticorupție - de Partidul Democrat, iar directorul Serviciului de Informații și Securitate a fost propus de Partidul Liberal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău