Instituțiile europene, îngrijorate de situația din R.Moldova după anularea alegerilor de la Chișinău

  • 01 Iulie 2018 12:54
Instituțiile europene, îngrijorate de situația din R.Moldova după anularea alegerilor de la Chișinău

Invalidarea algerilor de la Chișinău „a fost o veste teribilă” , iar Adunarea Parlamentară a Cconsiliului Europei așteaptă acum desfășurarea alegerilor generale, care și ele vor avea loc după un sistem „care nu a fost acceptat ca fiind unul foarte bun”, a declară raportorul pentru Republica Moldova al APCE, Egidijus Vareikis.

„Alegerile de la Chișinău au fost ca un fel de test pentru democrație și societate. Pentru noi nu este clar ce s-a întâmplat și cine este responsabil. Sistemul este greșit, candidații au greșit, s-au produs greșeli tehnice”, a subliniat el pentru Europa Liberă.

Vareikis a mai spus că APCE va trage concluzii despre starea statului de drept în R.Moldova după alegerile generale.

„Dacă alegerile merg prost, nu este bine pentru țară” a mai declarat.

Comitetul de Monitorizare al Congresului Puterilor Locale și Regionale de pe lângă Consiliul Europeia a discutat vineri, în regim de urgență situația din R.Moldova. Raportoarea pentru Republica Moldova, Gunn Marit Helgesen a declarat, la rândul său, că deciziile Comisiei Electorale Centrale și ale justiției moldovene de a anula legerile locale din Chișinău sunt îngrijorătoare atât pentru democrație, cât și pentru viitorul țării.

„Ceea ce se întâmplă la Chișinău ne îngrijorează atât pe noi cât și multe alte organisme internaționale. Acest subiect este pe agenda Comitetului de Monitorizare și vom continua să il punem pe agenda politică a altor instituții” a mai spus Gunn Marit Helgesen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău