Instituțiile de învățământ vor fi finanțate în funcție de numărul elevilor

  • 28 Iulie 2016 11:22
Instituțiile de învățământ vor fi finanțate în funcție de numărul elevilor

Școlile profesionale, colegiile și centrele de excelență vor fi finanțate în funcție de numărul elevilor care își fac studiile în fiecare instituție, începând cu anul de studii 2016-2017.

Alocările financiare vor varia în funcție de cheltuielile programelor de studii și specificul de instruire al meseriilor și specialităților. Până în prezent acestea se făceau la solicitarea instituțiilor de învățământ, în baza bugetelor din anii precedenți, fără a exista neapărat o justificare transparentă și argumentată în acest sens, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

În rata unică de finanțare per elev vor fi incluse cheltuieli pentru procesul de instruire,  salarizarea pedagogilor, pentru materiale didactice, practica de producție, echipamente și altele. Adițional, instituțiile vor primi bani pentru cheltuieli de cazare în cămin, burse, susținerea copiilor orfani, investiții capitale, activități specifice centrelor de excelență.

Aplicarea noului mecanism de finanțare este o condiție obligatorie pentru obținerea unei sume de 2,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene, ca parte a Programului de Suport Bugetar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău