ULTIMA ORĂ | Instituirea stării de urgență - declarată neconstituțională

  • 28 Aprilie 2021 17:56
ULTIMA ORĂ | Instituirea stării de urgență - declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care a instituit stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile, până la 30 mai. În urma acestei hotărâri, Parlamentul poate fi dizolvat și declanșate alegerile parlamentare anticipate. Sute de manifestanți s-au adunat în fața sediului Curții, cerând alegeri anticipate.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care a instituit stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile, până la 30 mai. În urma acestei hotărâri, Parlamentul poate fi dizolvat și declanșate alegerile parlamentare anticipate. Sute de manifestanți s-au adunat în fața sediului Curții, cerând alegeri anticipate. Relatează Cornel Ciobanu.

Parlamentul a declarat stare de urgență în contextul pandemiei de Coronavirus pe o perioadă de 60 de zile la 31 martie. Hotărârea Legislativului a fost atacată la Curtea Constituțională de deputatul Octavian Țîcu și de câțiva legiuitori ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Aceștia au invocat încălcări de procedură, în condițiile în care proiectul de hotărâre a fost elaborat de un grup de deputați socialiști, deși legea impune ca instituirea stăriide urgență să fie propusă de Guvern sau de șeful statului. În plus, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a calificat instituirea stării de urgență drept o acțiune politică, având ca scop împiedicarea dizolvării Parlamentului.

Reprezentantul Parlamentului, Radu Radu a considerat însă declararea stării de urgență drept una perfect legală, menționând că aceasta reprezintă prerogativa Legislativului și a fost necesară în contextul pandemiei de Coronavirus.

Amintim că majoritatea parlamentară PSRM-Șor, care se opune dizolvării Parlamentului, a votat pentru instituirea stării de urgență după ce două încercări de numirea a unui nou Guvern au eșuat, iar președintele Maia Sandu s-a adresat Curții Constituționale să verifice dacă s-au întrunit circumstanțele legale pentru dizolvarea actualului Legislativ.

La 15 aprilie Curtea Constituțională a confirmat existența circumstanțelor, dar Parlamentul nu putea fi dizolvat în perioada stării de urgență.

Avizul Curții a provocat critici din partea socialiștilor, care califică decizia drept politică, argumentând că în Parlament există o majoritate capabilă să voteze un nou Guvern. Ulterior, majoritatea PSRM-Șor a votat o declarație prin care nu recunoaște avizul și a anulat numirea Domnicăi Manole în calitate de judecătoare la Curtea Constituțională, numind un alt judecător, pe fostul procuror, Boris Lupașcu. Marți, acesta a renunțat la funcție, iar în aceeași zi Curtea a declarat hotărârile Parlamentului drept neconstituționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău