Instanțele judecătorești din R. Moldova vor tinde să devină exemplare, grație unui proiect oferit de USAID

  • 22 Septembrie 2021 13:20
Instanțele judecătorești din R. Moldova vor tinde să devină exemplare, grație unui proiect oferit de USAID

Instanțele judecătorești din Republica Moldova vor tinde să devină exemplare, grație unui proiect lansat de Statele Unite la Chișinău. Deocamdată două instanțe pilot, cele de la Ungheni și Bălți, participă la programul „Instanțe Judecătorești Model”. Timp de aproape trei ani, cu o asistență de 5,6 milioane de euro, cele două judecătorii se vor moderniza, transmite Radio Chișinău.

Timp de aproape trei ani, judecătoriile din Ungheni și Bălți vor deveni mai performante. Cu un grant oferit de USAID, în valoare de 5,6 milioane de euro, cele două instanțe vor oferi servicii judiciare de calitate, vor învăța tehnici de gestionare a dosarelor și vor oferi condiții mai bune pentru participanții la procesele de judecată.

Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu, spune că prin acest proiect „Instanțe Judecătorești Model” instanța pe care o conduce va putea să ofere instruiri judecătorilor și personalului.

Am aplicat la toate programele posibile pe domeniul justiției. Progresăm și avem ca scop să ridicăm nivelul justiției în Ungheni (…). Urmează să devenim instanță model, suntem departe de acest lucru”.

Ministrul Justiției de la Chișinău, Sergiu Litvinenco, și-a exprimat speranța că acest program va putea fi extins și pentru alte instanțe.

„Proiectul este unul pe care-l vom susține plenar. Dincolo de alte lucruri pe care le implică, acest proiect se centrează pe asigurarea unor servicii de calitate pentru  cetățeni. Urmează a fi extins, nu doar aceste două instanțe și cred că după încrederea cetățenilor în sistem va fi mai mare”

Statele Unite ale Americii, care finanțează proiectul, susțin că acest proiect este și un răspuns la nevoile cetățenilor de a avea parte de justiție echitabilă și transparentă. Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Chișinău Laura Hruby a reafirmat în acest context sprijinul american pentru Republica Moldova și pentru întărirea sistemului judiciar.

„Statele Unite au fost și vor rămâne un partener de încredere al Republicii Moldova. Ne-am angajat să cooperăm cu autoritățile Republicii Moldova pentru a ne asigura că sistemul judiciar ia decizii independente, bazate pe lege și Constituție, fără implicarea forțelor politice externe”.

Autorii proiectului „Instanțe Judecătorești Model” speră că acesta va contribui la dezvoltarea unui standard comun de judecătorie-model și va oferi asistență tehnică pentru a ajuta instanțele judecătorești să atingă acest standard.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău