Traian Băsescu rămâne în continuare fără cetățenia Republicii Moldova

  • 22 Ianuarie 2018 13:46
Traian Băsescu rămâne în continuare fără cetățenia Republicii Moldova

Judecătoria Chișinău, sediul Botanica, a respins luni, 22 ianuarie, ca nefondată cererea fostului președinte al României de anulare a decretului președintelui R.Moldova, Igor Dodon, de acum un an, privind retragerea cetățeniei moldovenești. Acesta a fost unul dintre primele decrete pe care le-a semnat Igor Dodon în calitate de președinte. Avocatul fostului lider de la Cotroceni a declarat că urmează să decidă împreună cu clientul său dacă va contesta decizia instanței. 

Fostul președinte al României a fost prezentat la ședința de judecată, însă, nu a dorit să comenteze decizia instanței de la Chișinău prin care i-a fost respinsă cererea de anulare a decretului lui Igor Dodon de retragere a cetățenia moldovenești.

Nu am a comenta, e decizia unui judecător. S-a respins contestația noastră. Nu-mi este clar, dar e hotărârea instanței și trebuie respectată.”

Reprezentantul președinției de la Chișinău, Maxim Lebedinschi, a declarat că decizia de a-i retrage cetățenia lui Traian Băsescu nu ar fi una politică și că ar fi argumentată prin faptul că fostul președinte român ar fi ascuns date referitoare la punerea sa sub urmărire penală.

Temei de retragere a cetățeniei Republicii Moldova este ascunderea unor fapte pertinente la momentul primirii cetățeniei. Astfel, domnul Băsescu nici în ziua de astăzi nu a demonstrat în ce mod a comunicat autorităților Republicii Moldova faptul aflării sale sub urmărire penală, ceea ce era interdicție de primire a cetățeniei.”

Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, a declarat că decizia instanței ar fi ilegală și că va decide împreună cu clientul său dacă o va contesta în instanța superioară.

Legea și regulamentul cu privire la procedura de acordare a cetățeniei nu prevede o astfel de obligație de a prezenta alte informații și alte documente decât o listă specifică, fapt  care a fost îndeplinit de către domnul Băsescu. Acestuia nu i-au fost solicitate informații suplimentare.”

Amintim că Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu la începutul anului trecut. În opinia sa, fostul președinte, Nicolae Timofti, ar fi încălcat legea când a semnat decretul de acordare a cetățeniei soților Băsescu în iunie 2016.

Între timp, Traian Băsescu a fost ales în funcția de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale, iar unele surse afirmă că ar putea participa la alegerile parlamentare din acest an dacă își va redobândi cetățenia.

**

Traian Băsescu a atacat în instanță decretul lui Igor Dodon, iar ulterior s-a adresat și la Curtea Constituțională, pentru a cere ca dosarul să fie examinat direct de Curtea Supremă de Justiției, și nu în instanța de fond. Avocații săi au argumentat că magistrații din judecătorii nu ar fi suficient de independenți față de președinte, care îi   numește în funcție, potrivit legislației, dar sesizarea a fost respinsă.

Anterior, la Curtea Constituțională s-a adresat și deputatul liberal-democrat, Grigore Cobzac, pentru a verifica dacă decretul prezidențial privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu este constituțional, dar Curtea a restituit sesizarea, subliniind atunci că legalitatea retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu este de competența exclusivă a instanțelor judecătorești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău