Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a recepționat un nou lot de ajutoare umanitare

  • 14 Martie 2023 11:47
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a recepționat un nou lot de ajutoare umanitare

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit astăzi, 14 martie, o donație de tehnică de intervenție din partea Organizației Internaționale pentru Migrație din Moldova și a Biroului Departamentului Statelor Unite pentru Populație, Refugiați și Migrațiune, scrie Radio Chișinău.

Lotul, estimat la peste 163 de mii de dolari, cuprinde aeroterme, generatoare, containere, căptușeli pentru corturi, dar și un excavator. Echipamentele vor fi utilizate pentru completarea dotărilor IGSU în vederea creării condițiilor adecvate pentru persoanele refugiate din Ucraina, după cum a precizat conducerea Inspectoratului la ceremonia de recepție a donației.

Bunurile în valoare de peste 163 de mii de dolari urmează a fi repartizate în subdiviziunile IGSU în consolidarea capacității în domeniul gestionării fluxului de refugiați.

Șeful adjunct al Inspectoratului, locotenent colonel Alexandr Tatarov, a adus mulțumiri reprezentanților OIM Moldova și Guvernului Statelor Unite pentru sprijinul acordat. Totodată, el a subliniat importanța dotării subdiviziunilor Inspectoratului cu tehnică performantă, pentru a întări capacitățile de reacție a salvatorilor și pompierilor la situații de criză și urgență:   

Țin să menționez că această donație vine în completarea serviciului de gardă, în completarea dotărilor inspectoratului general pentru situație de urgență, în vederea consolidării capacităților acestora și în vederea creșterii capacității de a crea condiții adecvate pentru refugiații din Republica Moldova veniți din Ucraina. Aceasta nu este prima donație care vine din partea Organizației Internaționale a Migrației și nici din partea Statelor Unite ale Americii. Avem deja o experiență foarte vastă cu aceste două instituții pe parcursul anului precedent. Eforturile depuse pentru inspectoratul General pentru situații de Urgență în ultimii 20 de ani vine în vederea creșterii capacităților Rep. Moldova și în vederea asigurării condițiilor adecvate pentru cetățeni. Donația  și partenerii ne ajută să fim pregătiți pentru eventuale situații de urgență, dezastre și crize a refugiaților”, a menționat Alexandr Tatarov.

Coordonatorul în domeniul situațiilor de urgență din cadrul OIM, Margo Cara Baars, a spus că aceasta nu este prima cooperare cu IGSU și a lăudat răspunsul Rep. Moldova la problemele legate de gestionarea fluxului de refugiați:   
    
Răspunsul de urgență pentru persoanele afectate, care au fugit din cauza războiului a fost un răspuns excepțional din partea Rep. Moldova. Responsabilitatea și marea provocare a noastră în cooperarea cu IGSU este să creștem nivelul de pregătire a acestei instituții în vederea unui nou flux de situații și de consecințe, fie că-i vorba de refugiați, fie de alte situații. IGSU a arătat un răspuns excepțional în ceea ce privește și evenimentele din Turcia. Astăzi marcăm următorii pași în această cooperare pe care o propunem împreună cu Rep. Moldova. Mulțumim pentru dedicație și pentru munca pe care o faceți”, a declarat Margo Cara Baars.

Amintim că în 2022 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a recepționat din partea Statelor Unite un alt  lot de asistență umanitară pentru refugiații din Ucraina în valoare de peste 1,6 milioane de dolari. Lotul cuprindea nouă containere cu peste 7 mii de bunuri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,14 m/s
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău