Inspectoratul General de Carabinieri va avea o nouă strategie de dezvoltare

  • 05 Noiembrie 2019 16:06
Inspectoratul General de Carabinieri va avea o nouă strategie de dezvoltare

Un raport de analiză a funcționării Inspectoratului General de Carabinieri, care conține recomandări pentru îmbunătățirea activității instituției, a fost prezentat astăzi, 5 noiembrie. Raportul, finanțat de Ambasada SUA, va sta la baza noii strategii de dezvoltare instituțională, transmite IPN.

Șeful echipei de proiect, Daniel Barbu, expert independent (România), a menționat că prin intrarea în vigoare a Legii cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri, în 2018, instituția a primit competențe noi. Pentru aplicarea acestor competențe trebuie modificat cadrul de reglementare intern. „Pe baza recomandărilor pe care noi le formulăm va fi posibilă elaborarea unei noi strategii de consolidare și dezvoltare a instituției carabinierilor. Implementarea acesteia va pregăti terenul pentru optimizarea organizatorică și funcțională”, a spus Daniel Barbu.

Prin noul cadru legislativ, carabinierii au dobândit competențe exclusive în ceea ce privește asigurarea și restabilirea ordinii publice. Expertul menționează că este importantă elaborarea doctrinei carabinierilor. Este necesară profesionalizarea carabinierilor, înlocuirea efectivelor de militari în termen cu ofițeri, respectiv, subofițeri. „Din 2021, efectivele de militari în termen urmează să dispară definitiv. Dar simpla înlocuire a militarilor în termen cu profesioniști nu rezolvă întru totul problemele. Este nevoie de pregătirea acestor oameni”, a mai spus Daniel Barbu.

Comandantul general al Inspectoratului General de Carabinieri, Anatolie Dănilă, a declarat că instituția a parcurs o perioadă intensă de reformare și este important să cunoască starea reală a sistemului pentru a identifica soluții de dezvoltare instituțională.

Directorul Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii (INL) pentru Europa și Asia al Departamentului de Stat al SUA, Kathleen Szpila, a spus că Departamentului de Stat al SUA depune un efort continuu în susținerea domeniului de aplicare a legii din Republica Moldova. Kathleen Szpila a felicitat Ministerul Afacerilor Interne  și Inspectoratul General de Carabinieri pentru că vor să-și profesionalizeze activitatea așa încât să poată contribui la ordinea și securitatea publică.

Potrivit oficialului american, experții care au făcut studiul au realizat zeci de interviuri, au revizuit documente. Kathleen Szpila consideră că recomandările vor face ca Inspectoratul General de Carabinieri să devină mai bun.

Raportul de analiză a fost realizat timp de două luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău