Inspectoratul Fiscal Principal de Stat va fi reorganizat începând cu 1 aprilie

  • 15 Martie 2017 13:57
0%
00:00:00
00:00:00

Astfel, urmează să fie creat Serviciul Fiscal de Stat prin absorbția inspectoratelor fiscale de stat teritoriale.

Dacă în prezent sunt 35 de inspectorate fiscale teritoriale, după 1 aprilie vor fi comasate și vor fi create patru direcții generale de administrare fiscală teritorială. Este vorba despre Direcția Nord, Centru, Sud și o direcție care va fi responsabilă de municipiul Chișinău. Potrivit șefului Inspectoratului Fiscal de Stat, Serghei Pușcuță, deservirea plătitorilor de impozite va avea loc în continuare în fiecare raion. 

„Deservirea contribuabililor rămâne a fi la nivel raional, acolo vin oamenii pentru a obține informații, servicii, depunerea de dări de seamă. Ceea ce ține de control și urmărirea plăților sunt proceduri care nu contribuabilul vine la FISC, dar FISC-ul vine la contribuabil”, a declarat Serghei Pușcuță.

Totodată, inspectorii fiscali vor putea să facă inspecții și în alte raioane din țară, pentru a preveni corupția și evaziune fiscală.

„Din legislația care este la moment în vigoare, inspectoratul fiscal teritorial raional are dreptul de a face controale fiscale, doar în teritoriul administrat de el, adică într-un raion. În Serviciul fiscal nu va fi această limitare teritorială. Funcționarii fiscali din orice raion pot să facă control în alte raioane, în dependență de unde se consideră că sunt riscuri mai mari de evaziune fiscală”, a declarat Serghei Pușcuță.

Autoritățile mai vor să limiteze contactul direct dintre inspectorii fiscali și agenți economici, folosind noile tehnologii.

„Funcționarii fiscali nu vor mai fi legași în activitatea lor în raionul în acre locuiesc. Un funcționar dintr-un raion va fi delegat pentru activități de control sau de urmărire a plăților în alt raion, unde deja eventualele legături de rudenie, de cunoștințe sunt mult mai mici și riscul scade”, a precizat Serghei Pușcuță.

Noul Serviciu Fiscal de Stat va avea un director și patru vicedirectori. Ca urmare a reorganizării instituției, vor fi reduse 85 de funcții de conducere.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău