Inspecții comune în cele 5 instituții de învățământ cu predare în română ce închiriază clădiri în regiunea transnistreană

  • 22 August 2023 18:17
Inspecții comune în cele 5 instituții de învățământ cu predare în română ce închiriază clădiri în regiunea transnistreană

În perioada 21-22 august, în 5 instituții de învățământ din cele 8 cu predare în limba română ce au contracte de locațiune a unor clădiri în regiunea transnistreană, au avut loc inspecții comune, la care au participat reprezentanții Biroului politici de reintegrare, Ministerului Educației și Cercetării, Agenției pentru Supraveghere Tehnică și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, informează MOLDPRES cu referire la Biroul nominalizat.

În data de 21 august, au avut loc inspecții la Gimnaziul „Constantin Sucitu” din s. Corjova, Gimnaziul Roghi din raionul Dubăsari și la Liceul Teoretic ,,Evrika” din or. Râbnița, iar pe 22 august - la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol și Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or.  Bender. 

În context, în cadrul vizitei în Gimnaziul Roghi, atât din partea administrației instituției de învățământ, cât și din partea Biroului au fost exprimate îngrijorări referitoare la buna desfășurare a procesului educațional. Din motive politizate până  prezent Tiraspolul nu a exprimat deschiderea pentru efectuarea lucrărilor de reparație a unor drumuri de pe platoul Cocieri, unul dintre acestea fiind chiar în fața Gimnaziului Roghi, astfel persistă riscul real al unor surpări de pământ pe teritoriul instituției de învățământ. 

În cursul vizitei la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, a fost remarcată problema lipsei unei săli de sport, fapt ce îngreunează desfășurarea adecvată a procesului de studii și necesită a fi soluționată, fiind solicitată din nou implicarea exponenților de la Tiraspol pentru a identifica o soluție optimă în interesul copiilor. 

Lipsa sediilor proprii pentru instituțiile cu predare în limba română din regiunea transnistreană creează un mediu educațional mai puțin predictibil și generează o serie de dificultăți pentru aceste instituții de învățământ.   

Cu toate acestea, urmare a evaluărilor nivelului de respectare a cerințelor sanitar-epidemiologice în vigoare și a regulilor de protecție antiincendiară, experții de profil de pe ambele maluri au constatat faptul că gimnaziile și liceele date sunt pregătite pentru reluarea procesului educațional în anul de studii 2023-2024. 

Buna desfășurare a procesului educațional, libera circulație a elevilor, cadrelor didactice, administrației instituției de învățământ, a materialelor didactice și bunurilor necesare procesului educațional, dezvoltarea continuă a unui proces educațional performant și de înaltă calitate, sunt la control permanent din partea autorităților Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău