Inspecția pentru Protecția Mediului anunță amenzi de până la 9000 de lei pentru arderea frunzelor uscate (FOTO)

  • 20 Octombrie 2018 12:31
Inspecția pentru Protecția Mediului anunță amenzi de până la 9000 de lei pentru arderea frunzelor uscate (FOTO)

Persoanele care dau foc la frunzele uscate și deșeurilor menajere riscă amenzi de până la 9000 de lei, atenționează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit Codului Contravențional art. 154. Conform legii, persoanele fizice se  sancționează  cu  amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4 500 până la 9 000 de lei.

În această perioadă, reprezentanții autorităților publice locale  împreună cu serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne și inspectorii Inspecției pentru Protecția Mediului, efectuează controale pentru a nu admite arderea resturilor vegetale.

Un asemenea control a fot efectuat de la Suruceni, în raionul Ialoveni, de Inspecția pentru Protecția Mediului Ialoveni, unde au fost trase la răspundere persoanele vinovate pentru încălcarea legislației de mediu.

Autoritatea informează că asemenea măsuri se vor desfășura și în restul localităților din raionul Ialoveni.

Substanțele nocive rezultate din ardere frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafața solului, fiind emanate diferite substanțe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile și dioxinele, cei mai toxici și periculoși compuși organici de compoziție complexă, informează specialiștii ministerului. Aceste substanțe chimice pot cauza, chiar și în microcantități, intoxicații ale căilor respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd în atmosferă, sol și în apele de la suprafață.

În acest context, sunt atenționate persoanele în vârstă și cei care suferă de boli cardiovasculare, sau care suferă de alergii respiratorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău