Însărcinatul cu afaceri polonez, convocat la MAE rus după ce Polonia a confiscat clădirea liceului rus de la Varșovia

  • 02 Mai 2023 18:16
Însărcinatul cu afaceri polonez, convocat la MAE rus după ce Polonia a confiscat clădirea liceului rus de la Varșovia

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Poloniei la Moscova a fost convocat marți la Ministerul rus de Externe, după ce autoritățile poloneze au confiscat sâmbătă, 29 aprilie, clădirea liceului rus din Varșovia, relatează Agerpres.

Potrivit unor imagini video difuzate de agenția rusă RIA Novosti, șeful misiunii diplomatice poloneze a sosit în cursul după-amiezii la MAE rus, la câteva ore după ce ambasada Rusiei la Varșovia a remis către MAE polonez o notă de protest față de confiscarea acelui edificiu, considerată de Rusia un act ilegal.

"Pasul făcut de Varșovia, care iese din cadrul unei relații interstatale civilizate, este atât de obraznic încât nu poate rămâne fără o reacție corespunzătoare pentru autoritățile și interesele Poloniei în Rusia. Acest lucru trebuie să-l înțeleagă inițiatorii unor aventuri atât de provocatoare", a transmis sâmbătă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Moscova consideră confiscarea acelei clădiri drept "o nouă acțiune ostilă" din partea Poloniei și o "încălcare flagrantă a Convenției de la Viena" privind relațiile diplomatice, precum și "un atentat împotriva proprietăților diplomatice ruse în Polonia".

"Privind comportamentul autorităților poloneze, nimic bun nu se profilează în relațiile noastre bilaterale", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a deplâns "rusofobia ce a invadat creierul" polonezilor. "Toate acestea nu pot rămâne fără consecințe", a mai avertizat acesta.

De partea sa, Ministerul polonez de Externe a transmis că această confiscare survine "în baza unei hotărâri judiciare care conferă statului polonez proprietatea asupra acestei clădiri, pe care ambasada rusă a ocupat-o ilegal ani la rând". MAE polonez mai afirmă că respectiva clădire nu avea statut diplomatic, așadar ea nu intră sub incidența Convenției de la Viena.

Clădirea a aparținut tenorului polonez Jan Kiepura, apoi a fost naționalizată în anul 1945 și transferată în 1953 de către comuniști statului sovietic. Școala care își avea sediul acolo era destinată copiilor angajaților ambasadei ruse.

Această nouă dispută confirmă deteriorarea accelerată a relațiilor bilaterale între Varșovia și Moscova, în timp ce Polonia se remarcă printre cei mai activi susținători politici și militari ai Ucrainei în războiul pornit contra acesteia din urmă de Rusia. În aprilie 2022, o altă clădire diplomatică rusă ce făcea obiectul unui litigiu între Polonia și Rusia a fost confiscată de către primăria din Varșovia, care a oferit-o Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău