Înregistrare video cu decapitarea unui presupus prizonier ucrainean: Volodimir Zelenski denunță „monștrii” ruși

  • 12 Aprilie 2023 14:01
Înregistrare video cu decapitarea unui presupus prizonier ucrainean: Volodimir Zelenski denunță „monștrii” ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat miercuri ''monștrii'' ruși după postarea pe rețelele sociale a unei înregistrări video cu decapitarea unui presupus prizonier de război ucrainean, informează AFP, citat de Agerpres.

"Cât de ușor ucid acești monștri. Acest video cu execuția unui prizonier de război ucrainean trebuie să fie văzut de lume. Este un video cu Rusia așa cum este ea", a spus Zelenski într-un mesaj video postat pe Instagram.

"Acesta nu este un accident (...). Aceasta s-a mai întâmplat. A fost ca la Bucea. De mii de ori", a continuat Zelenski cu referire la suburbia Kievului devenită simbolul atrocităților atribuite armatei ruse. "Pedepse cu închisoarea pentru ucigași, tribunal pentru statul răului", a cerut președintele ucrainean.

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a denunțat la rândul său o înregistrare video "oribilă cu militari ruși decapitând un prizonier de război ucrainean", apreciind totodată că Rusia este "mai rea decât Statul Islamic", organizație jihadistă ce filma executările ostaticilor săi, în special prin decapitare.

"Teroriștii ruși trebuie să fie alungați din Ucraina și de la ONU și trași la răspundere pentru crimele lor", a declarat Kuleba pe Twitter.

Înregistrarea video, care durează 1 minut și 40 de secunde cu imagini de nesuportat, circulă de marți pe rețele sociale. În această înregistrare, un bărbat în uniformă de camuflaj, cu fața mascată, taie gâtul unui alt bărbat în uniformă care se zbate pe sol și urlă "mă doare". În câteva secunde, strigătele încetează și se poate auzi cum un bărbat îl incită din spatele camerei pe călău să-i "taie capul" victimei. Călăul își finalizează decapitarea cu cuțitul și arată capul tăiat către cameră.


"Să-l băgăm într-un sac și să-l trimitem comandantului", spune o voce în rusă. Tot către cameră este arătată vesta victimei pe care se poate vedea tridentul ucrainean și un cap de mort.

Kremlinul a reacționat, spunând că înregistrarea video este oribilă, dar că autenticitatea acesteia trebuie verificată, transmite Reuters.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Kievul și Moscova se acuză reciproc de rele tratamente aplicate prizonierilor și care constituie crime de război.

La începutul lui martie, o înregistrare video ce arăta presupusa execuție a unui prizonier de război ucrainean de către soldați ruși a provocat un șoc în Ucraina.

În noiembrie, Kremlinul și-a exprimat la rândul său indignarea în legătură cu presupusa execuție a zeci de militari ruși ce se predaseră forțelor ucrainene.

La sfârșitul lui martie, ONU a acuzat forțele ucrainene și ruse că au recurs în timpul invaziei ruse la execuții sumare de prizonieri de război.

Rusia neagă, de asemenea, în pofida unor elemente concordante, execuțiile sumare de civili, în mod concret la Bucea, lângă Kiev, în urmă cu un an. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău