Inovații și tehnologii moderne, la Moldova Eco Energetică 2017

  • 07 Decembrie 2017 16:21
Inovații și tehnologii moderne, la Moldova Eco Energetică 2017

Inovații și tehnologii moderne în producerea și consumul eficient de energie sunt prezentate la Moldova Eco Energetică 2017, eveniment care se desfășoară în perioada 6-8 decembrie la Moldexpo. La expoziție sunt prezentate sisteme de încălzire a apei cu energie solară, panouri fotovoltaice, cazane pe bază de biocombustibil solid, corpuri de iluminat cu consum redus de energie etc.

Mihai Talpă este reprezentantul unei companii care importă automobile. La Moldova Eco Energetică compania expune două modele de mașini electrice, fără motor cu ardere internă. „Sunt automobile ecologice, fără emisie de gaze (CO2) în atmosferă. Energia electrică pe care o folosești la încărcare este mult mai ieftină decât combustibilul. Sunt mai eficiente la accelerare”, a spus Mihai Talpă pentru IPN.

Eugen Gavriluța este directorul unei companiei care vinde sisteme solare de încălzire a apei. „Aceste sisteme solare de încălzire înseamnă economie de bani. Bateriile solare, dacă e să comparăm cu un boiler simplu, sunt puțin mai scumpe, dar investiția se recuperează în scurt timp”, spune Eugen Gavriluța.

Igor Ionel, reprezentantul în Republica Moldova al unei companiei românești, prezintă în cadrul expoziției corpuri pentru iluminatul public, cu consum redus de energie. El spune că sistemul de telegestiune pe care îl promovează permite un consum mai redus al energiei electrice la iluminatul pe timp de noapte. „Sistemul este programat în așa fel încât, după o anumită oră a nopții, să-și schimbe capacitatea de luminat și se plătește mai puțin pentru aceasta”, a spus Igor Ionel.

„Scopul Zilelor Moldova Eco Energetică este de promova noile tehnologii și noile istorii de succes în domeniul eficienței energetice. Cu ajutorul acestor tehnologii și a acestor proiecte vom putea reduce consumul de energie electrică în Republica Moldova”, a spus Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Zilele Moldova Eco Energetică au fost lansate în 2011. Evenimentul este organizat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenția pentru Eficiență Energetică, la inițiativa proiectului „Energie și Biomasă în Moldova”, finanțat de UE și implementat de către programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău