Inovație la Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

  • 29 Mai 2017 15:58
Inovație la Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Luni, 29 mai, s-a dat startul celei de a V-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, care se desfășoară în perioada 29 mai – 3 iunie, în sălile Marshall Garden Hotel. Ediția din acest an continuă o tradiție onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, festivitatea de decernare a premiilor urmând a avea loc la Palatul Elisabeta, vineri, 2 iunie, ora 18:00.

Competiția Grand Prix Nova este singurul festival de producții sonore care își propune ca temă Inovația în creația radiofonică și aliniază 45 de producții din 26 de țări. Toate cele 45 de producții radiofonice precum și textele în limba engleză ale acestora pot fi accesate pe site-ul www.eteatru.ro.

„Grand Prix Nova este primul eveniment internațional important organizat de Radio România la care particip și mă bucur că am sprijinit o echipă excepțională să finalizeze organizarea acestui eveniment. Succes tuturor participanților, cât și membrilor juriului care vor avea o sarcină foarte dificilă!”, a declarat Georgică Severin, Director General Interimar al Societății Române de Radiodifuziune, în cadrul evenimentului de deschidere a festivalului.

„Grand Prix Nova și-a cucerit o frumoasă reputație în mediul internațional, prin calitatea producțiilor selectate în competiție și prin stimularea inovației în spectacolul de teatru radiofonic” - Atila Vizauer, Directorul Centrului Cultural Media Radio România.

Juriul este format din cinci personalități internaționale: Amandine Casadamont din Franța, sound artist independent, colaborator constant cu France Culture, Bernanrd Clarke, autor și producător la RTÉ lyric fm Irlanda, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation din Sri Lanka și Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii internaționale ale festivalurilor de profil și autoare a numeroase spectacole mult-premiate. Președintele juriului este anul acesta Dimitriy Nikolaev, regizor din cadrul departamentului Radio Drama și Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), autor distins cu numeroase premii pentru spectacole de teatru radiofonic și Ars Acustica: „Apreciez faptul că Radio România privește radioul ca un mijloc mass-media de promovare a culturii și mă bucur că a ales pentru acest festival un motto de succes – Voicing the Future”.

Inovație la Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Concurenții își dispută șase trofee, distincții dedicate celor două secțiuni - Spectacole Radiofonice și Forme Scurte.

Radio România își onorează în fiecare an actorii, dovedind încă o dată apreciere pentru ceea ce reprezintă specificul interpretării la microfon în reușita unui spectacol sonor. În cadrul ceremoniei de premiere a competiției internaționale Grand Prix Nova se vor oferi distincții pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Național Radiofonic din anul precedent. În 2017, vor fi premiați:

Maria Ploae - Premiul pentru cel mai bun rol feminin, în spectacolele Olga Greceanu - Pe urmele pașilor Tăi, Iisuse... scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric și Maria Rosetti – Prima ziaristă din România, Maria Rosetti - De la Plymouth la București, scenarii de Raisa Radu, regia artistică: Petru Hadârcă;

Dan Aștilean - Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Gaev din spectacolul Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte și Robinson Crusoe din spectacolul O zi din viața lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru, regia artistică: Diana Mihailopol;

Bianca Elena Babașa - Premiul pentru debut, pentru rolul Bianca, din spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru.

Grand Prix Nova 2017 propune Capitalei o serie de evenimente dedicate specialiștilor, dar și marelui public. Singurul festival din România consacrat creației radiofonice invită în premieră, la patru zile de dialog și performance cu artiștii experimentului radiofonic internațional în secțiunea Soundscape Eden.

Atelierele sunt susținute de membrii juriului secțiunii Concurs a acestei ediții. Accesul e liber. Atelierele se vor desfășura în limba engleză, în Grădina Eden (Calea Victoriei, nr.107).

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău