Inovație în medicină | O analiză de sânge, în loc de o investigație chirugicală pentru a detecta cazurile de endometrioză

  • 19 Aprilie 2019 12:20
Inovație în medicină | O analiză de sânge, în loc de o investigație chirugicală pentru a detecta cazurile de endometrioză

O nouă analiză de sânge prin care se pot detecta până la 90% dintre cazurile de endometrioză a fost dezvoltată de oameni de știință din Marea Britanie, relatează marți Press Association.

Analiza simplă permite identificarea anumitor fragmente de ADN prezente în sânge, femeile putând evita astfel laparoscopia, o investigație chirugicală necesară pentru diagnosticarea acestei afecțiuni.

Endometrioza poate fi extrem de dureroasă și, potrivit estimărilor, în Marea Britanie afectează circa 1,5 milioane de femei.

Conform organizației Endometriosis UK, poate dura, în medie, 7,5 ani până la stabilirea diagnosticului după apariția primelor simptome. Specialiștii speră să grăbească acest proces prin intermediul unei analize de sânge, rezultatele de laborator fiind disponibile în doar câteva zile.

Dezvoltat de MDNA Life Sciences și experți de la Universitatea Oxford, testul va deveni disponibil inițial în regim privat în următoarele nouă luni, la prețul de aproximativ 250 de lire. Există speranțe ca femeile din Marea Britanie să poată intra în posesia acestuia și prin intermediul Serviciului Național de Sănătate (NHS), în viitorul nu foarte îndepărtat.

Numită ''Mitomic Endometriosis Test'', analiza dezvoltată în laboratorul MDNA din Newcastle identifică indicatori biologici ai endometriozei prezenți în sânge prin examinarea atentă a mutațiilor din ADN-ul mitocondrial.

Un studiu publicat în jurnalul Biomarkers in Medicine a descoperit că acești indicatori biologici recent descoperiți pot detecta cu acuratețe endometrioza în eșantioanele de sânge în până la nouă din zece cazuri, chiar și în primele stadii ale afecțiunii.

MDNA Life Sciences lucrează la dezvoltarea unui pachet de analize pentru a oferi posibilitatea laboratoarelor clinice din Marea Britanie și din alte țări de a realiza această analiză.

Compania a dezvoltat anterior o analiză de sânge pentru cancerul de prostată și intenționează să lanseze teste pentru depistarea cancerului ovarian și a celui pancreatic, în cursul anului viitor, notează Press Association. Alte analize, pentru cancerul pulmonar, hepatic și de stomac ar putea fi lansate în anul 2021.

Endometrioza este o afecțiune caracterizată de creșterea țesutului prezent în mod normal în interiorul uterului în afara acestuia. Aceasta este a doua cel mai frecvent întâlnită afecțiune ginecologică, după fibroame, și poate afecta fertilitatea.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău