Inovație în agricultură | Trei proiecte noi în sectorul vitivinicol

  • 26 Iulie 2017 11:21
Inovație în agricultură | Trei proiecte noi în sectorul vitivinicol

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), împreună cu partenerul său strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, implementează tehnologii avansate și practici internaționale și investește în inovație, pentru a asigura dezvoltarea durabilă, sustenabilă și calitatea plantanțiilor de viță-de-vie și de struguri.

Astfel, în acest an sunt în proces de implementare trei proiecte noi, care au drept scop principal  ameliorarea produselor vitivinicole moldovenești și care vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului vitivinicol, potrivit unui comunicat al Oficiului Național al Viei și Vinului.

Cele 3 proiecte sunt:

„Struguri de Calitate” – proiect al cărui scop principal este diseminarea bunelor practici în viticultură. Întrucât calitatea vinului este influențată de calitatea strugurilor, proiectul își propune să studieze factorii climaterici, pedologici și de îngrijire a viței-de-vie care dictează caracteristicile strugurilor. Astfel, au fost definite 4 loturi experimentale, în zonele vitivinicole cu origine protejată, pe care vor fi monitorizate solul, butucul și forma acestuia, dar și condițiile meteo. Stațiile meteorologice vor monitoriza, colecta și stoca datele pentru o prognoză detaliată și vor alerta agronomii atunci când condițiile meteo se schimbă și este nevoie de intervenții. De aceste date va beneficia întregul sector vinicol, în special micii producători de vinuri și agronomii independenți, care nu își pot permite utilizarea tehnologiilor performante pentru prognozarea vremii.

FlaveDor” – proiect cu scopul principal de a depista, preveni și combate bolile, în special în ce privește îngălbenirea aurie în plantațiile viticole din Republica Moldova. Plantațiile de viță-de-vie vor fi monitorizate de drone dotate cu camere video, care vor depista focarul bolii și vor permite intervenția punctată. Riscul bolilor viței-de-vie este unul major, conștientizat în întreaga lume, întrucât bolile se răspândesc rapid, fiind mai greu de tratat și pot genera pierderea roadei în proporție de până la 80%. Pe parcursul ultimilor 5 ani bolile viței-de-vie s-au răspândit rapid, afectând circa 20.000 de hectare sau 20% din totalul plantațiilor din țară.

„Terroir” – proiect care presupune trasabilitatea vinurilor și înregistrarea Asociației cu Denumire de Origine Protejată (DOP) în regiunea Purcari, Leova, prin sensibilizarea sectorului privind beneficiile microzonării viței-de-vie și trecerii vinăriilor din Republica Moldova la producerea produselor vitivinicole cu DOP.

Prezentarea programelor a avut loc pe lotul demonstrativ-experimental „Mircești” (satul Mircești, raionul Ungheni), cel mai înalt punct din Moldova undeeste cultivată vița-de-vie (292 m) și unul dintre cele mai exemplare în comportament, față de toate lucrările experimentale efectuate.

Astfel, ONVV și Proiectul de Competitivitate din Moldova vor crea o rețea pentru dezvoltarea agriculturii la nivel local și vor oferi consultanță pentru toate cele 3 zone cu Indicație Geografică Protejată (IGP) pentru a putea asigura cultivarea unei recolte de calitate, care va garanta sustenabilitatea sectorului și va corespunde solicitărilor piețelor-țintă de desfacere ale Vinului Moldovei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău