Inițiatorii Parteneriatului Estic | Așteptăm ca țările partenere care anunță ambiții mai mari să desfășoare reforme

  • 13 Februarie 2019 14:15
Inițiatorii Parteneriatului Estic | Așteptăm ca țările partenere care anunță ambiții mai mari să desfășoare reforme

Miniștrii de Externe ai Suediei, Poloniei și Cehiei, care sunt inițiatorii Parteneriatului Estic, au transmis un mesaj țărilor membre, cu ocazia celei de-a zecea aniversări de la lansarea sa.

Astfel, oficialii europeni vor „să folosească această aniversare pentru a sărbători realizările și nu numai, precum și să discute: încotro mergem și cum să ajungem acolo".

"Așteptăm ca țările partenere care anunță ambiții mai mari, indiferent de relațiile lor contractuale cu UE, să desfășoare reforme. Cine oferă mai mult va primi mai mult în schimb. Dar vom răspunde tot mai puțin atunci când va fi necesar. Însă ar trebui să ne gândim serios și profund la viitorul relațiilor dintre UE și PaE, la ce pot oferi ei unul altuia", au spus autorii documentului.

Miniștrii nu au nicio îndoială că, astăzi, aceste relații sunt "într-o poziție mai bună decât ar fi fost fără eforturile comune în cadrul PaE".

"Reformele actuale susținute de UE au marcat începutul modernizării vecinilor noștri estici, transformând societățile, făcându-le mai stabile și mai prospere și îmbunătățind viața oamenilor", au subliniat ei.

În mesaj este subliniată necesitatea "de a găsi instrumentele potrivite care vor face parteneriatul atractiv ca forță motrice pentru dezvoltare și modernizare".

"Pentru aceasta trebuie să vorbim despre obiectivele, prioritățile și mijloacele noastre. Deoarece, fiind europenii, în UE sau în afara sa, noi suntem mai puternici împreună. Ceea ce facem astăzi va determina viitorul nostru", au concluzionat miniștrii de Externe al Suediei, Margot Wallström, al Poloniei, Jacek Czaputowicz, al Cehiei, Tomás Petrícek. 

Parteneriatul Estic reprezintă o inițiativă de consolidare și aprofundare a cooperării UE cu statele din dimensiunea estică (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) a Politicii Europene de Vecinătate în vederea sprijinirii și accelerării apropierii graduale a acestora de UE. Programul a fost inițiat de Polonia și Suedia în 2008. În anul 2009, la Praga a avut loc reuniunea de constituire la nivel înalt, în cadrul căreia a fost adoptată declarația comună a Parteneriatului Estic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău