Inițiativa lui Candu privind tichetele de masă, respinsă de Guvernul Chicu

  • 18 Decembrie 2019 09:24
Inițiativa lui Candu privind tichetele de masă, respinsă de Guvernul Chicu

În ședința de marți, 17 decembrie, Cabinetul de miniștri a respins la propunerea Ministerului Finanțelor, mai multe amendamente la politiciă fiscală și vamală pentru anul 2020, înaintate de deputați.

Unul dintre amendamentele respinse de Guvernul Chicu aparține deputatului democrat Andrain Candu și se referă la tichetele de masă, în jurul cărora au fost mai multe dispute, scrie mold-street.com.

Facilitățile lui Candu subminează din protecția socială a angajaților

Astfel Candu a propus o completare ce vizează articolul 7 alin. (2) din Legea 166/2017 cu privire la tichetele de masă, care după modificările din august 2019 prevede că de la 1 ianuarie 2020 "în cazul în care valoarea nominală a tichetelor este mai mare decît limita stabilită la art. 4 alin. (1), pentru suma care depășește limita respectivă se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozit pe venit din salariu".

Adică prevăd impozitarea parțială a tichetelor de masă.

Potrivit Guvernului Chicu, măsura adoptată de Guvernul Sandu "a fost încadrată deja în parametrii bugetari stabiliți pentru anul 2020 care au fost coordonați cu partenerii de dezvoltare" și vine să soluționeze constrângerile bugetare actuale precum și asigurarea unei evoluții social-economice propice.

De asemenea, Executivul susține că "necesitatea impozitării tichetelor de masă nu are la bază doar premise de acumulare a veniturilor bugetare ci și asigurarea unei protecții sociale mai puternice a populației".

Advertisement 

"Existența acestor facilități care permit valorificarea în prezent a beneficiilor obținute subminează din protecția socială a angajatului per viitor. În același timp în condițiile în care Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat înregistrează un dezechilibru și este tot mai mult dependent de transferurile de la Bugetul de Stat, necesitatea impozitării tichetelor de masă este o intervenție argumentată ce va asigura protecția socială a angajaților", se mai arată în nota de argumentare elaborată de Ministerul Finanțelor.

Această argumentare este practic identică cu cea invocată de Guvernul Sandu și fost ministră a Finanțelor Natalia Gavriliță în august 2019, când s-a decis impozitarea parțială a tichetele de masă.

Tichetele, un instrument efectiv de motivare

Aminitim că această măsură fiscală a trezit o reacție negativă din partea unor specialiști locali, dar și din partea investitorilor străini.

Asociația Businessului European (EBA) din Moldova a solicitat anularea punerii în aplicare a tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, susținând că acordarea lor „este un instrument efectiv de politică socială și motivare pus la dispoziția angajatorilor onești, având ca scop final îmbunătățirea condițiilor de lucru în Republica Moldova”.

Iurie Cicibaba, fost viceministru al Finanțelor afirma chiar că unica soluție este renegocierea acordului de finanțare cu FMI și spunea că este gata chiar să-i cumpere ministrului Finanțelor un bilet de avion până la Washington.

Fracțiunea PDM a cerut atunci și demisia ministrei Finanțelor Natalia Gavriliță, care nu a fost susținută.

Mai adăugăm că estimările făcute anterior de Guvernul Sandu arătau că dacă sunt menținute facilitățile fiscale la zichetele de masă Bugetul risca să rateze venituri de 250 milioane lei. 

Pe de altă parte o analiză realizată de Date Inteligente SRL relevă că impozitarea tichetelor de masă, începând cu 1 ianuarie 2020, va aduce de 2,5 ori mai puține venituri la bugetul de stat, comparativ cu estimările Guvernului. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău