Inițiativă legislativă, votată în prima lectură: debitorul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului

  • 23 Septembrie 2021 18:42
Inițiativă legislativă, votată în prima lectură: debitorul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului

Debitorul nu va putea fi evacuat din casă în perioada rece a anului, dacă acesta nu dispune de o altă locuință corespunzătoare, unde s-ar putea muta.

Prevederile se conțin în proiectul de modificare a Codului de executare al Republicii Moldova, inițiativă legislativă a președintelui, aprobat în prima lectură. 

Documentul mai prevede că debitorul – proprietarul imobilului – nu va putea fi evacuat din casa sa în timpul declarării stării de urgență, de asediu sau de război, precum și în cazul declarării stării de urgență în sănătate publică.

Totodată, proiectul propune extinderea listei bunurilor și veniturilor debitorului, care nu pot fi urmărite.

Printre ele se numără bunurile de uz personal sau casnic, inclusiv mobilierul, cu condiția că valoarea fiecăruia să nu depășească suma de 5000 de lei. De asemenea, lista a fost completată cu bunurile copiilor debitorului, obiectele de cult religios, verighetele sau alte obiecte care au o valoare sentimentală sau personală.

Mai mult, în cazul în care debitorul este agricultor, nu pot fi urmărite alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de subzistență și furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă.

De asemenea, a fost modificată procedura de evacuare silită a bunului imobil.

PROIECTUL urmează a fi examinat în lectura a doua.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău