Inițiativă legislativă, privind veniturile la bugetele locale. Igor Munteanu: Va crește autonomia locală și va scădea dependența de partidele de la guvernare

  • 06 Noiembrie 2019 13:55
Inițiativă legislativă, privind veniturile la bugetele locale. Igor Munteanu: Va crește autonomia locală și va scădea dependența de partidele de la guvernare

Veniturile bugetelor autorităților locale ar putea crește. Potrivit unei inițiative legislative, înregistrată în Parlament, se propune ca tot impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele satelor și orașelor în care își au reședința, cu excepția municipiilor. Proiectul a provocat astăzi discuții contradictorii în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, care a amânat votul asupra acestui document și au propus organizarea unor dezbateri largi cu participarea primarilor, președinților de raion și a reprezentanților Ministerului Finanțelor. Relatează Aliona Savca.

Potrivit lui Igor Munteanu, care este unul dintre autorii documentului, inițiativa legislativă mai prevede ca 50 la sută din impozitul de venit al persoanelor juridice să rămână în bugetul autorităților locale de nivelul I, adică în sate. El susține că prin aceste modificări va crește autonomia locală, iar comunitățile nu vor mai fi dependente de ce partide se află la guvernare.

„Asta ar îmbunătăți considerabil starea finanțelor locale. Costul estimativ a acestor modificări se va ridica la circa 640-660 de milioane de lei, în plus, pentru bugetele locale.”

Ministerul Finanțelor, într-un aviz, susține parțial aceste modificări. Din acest motiv, susține Igor Munteanu, urmează să fie organizate noi consultări și dezbateri  la care să participe reprezentanții administrațiilor publice locale și ai Ministerului Finanțelor.

„Ministerul Finanțelor a acceptat ca 100% din impozitul pe venit al persoanelor să fie alocat direct autoritățile locale. Totodată 10% din veniturile persoanelor juridice urmează să fie îndreptate spre un anumit Fond de Echilibrare. Acest Fond de Echilibrare funcționează pentru a oferi resurse în cazul autorităților locale care sunt într-o situație financiară mai slabă.”

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, susține că administrațiile publice locale așteaptă de mult timp aceste modificări care le vor asigura dezvoltarea comunităților.

„Astfel de abordare este o schimbare reală în direcția întăririi autonomiei financiare a autorităților publice locale și un instrument real și efectiv pentru acestea de a-și exercita atribuțiile, de a schimba starea de lucru în mai bine în teritoriu.”

După avizarea în comisii, proiectul urmează să fie remis Parlamentului spre aprobare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău