Inițiativă legislativă: plafonarea comisioanelor achitate de ÎMM la operațiunile cu cardurile de plată

  • 22 Iunie 2022 13:29
Inițiativă legislativă: plafonarea comisioanelor achitate de ÎMM la operațiunile cu cardurile de plată

Deputații examinează inițiativa legislativă de plafonare a comisioanelor achitate de ÎMM în cadrul operațiunilor efectuate cu cardurile de plată. Proiectul a fost elaborat de membrii Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dumitru Alaiba, Dan Perciun și Victor Spînu. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiect și îl va propune pentru dezbateri în plenul Legislativului.

Potrivit PROIECTULUI, băncile comerciale nu vor putea aplica companiilor micro, mici și mijlocii comisioane mai mari de 0,5% din valoarea unei operațiuni de plată efectuată printr-un card de plată, indiferent de tipul cardului.

În opinia autorilor, modificarea legislativă propusă va contribui la creșterea volumului plăților cu carduri bancare, va contribui la combaterea economiei subterane și a evaziunii fiscale. Totodată,  se urmărește reducerea costurilor suportate de antreprenori și, prin urmare, crearea noilor oportunități de afaceri.

”Nu vrem să perturbăm sistemul, vrem să avem o predictibilitate, de aceea  am decis să plafonăm comisionul pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii. Pe când companiile mari au capacitatea să negocieze cu băncile comerciale comisioane bune pentru ele, o întreprindere mică, cum ar fi, de exemplu, un magazin de la sat, este nevoită să achite comisioane exorbitante pentru plățile efectuate cu cardurile bancare”, a explicat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.  

De menționat că, în anul 2015, Parlamentul European a plafonat comisioanele interchange pentru plățile cu cardul pentru toate întreprinderile: 0,2% – pentru cardurile de debit și 0,3% – pentru cardurile de credit. Plafonarea a determinat reducerea semnificativă a costurilor suportate de întreprinderile din țările zonei euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău