Inițiativă legislativă: o nouă majorare a alocațiilor lunare de stat pentru mai multe categorii de populație

  • 19 Octombrie 2022 12:15
Inițiativă legislativă: o nouă majorare a alocațiilor lunare de stat pentru mai multe categorii de populație

Un proiect de lege în scopul sporirii protecției sociale a mai multor categorii de populație a fost înaintat de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, președintele Comisiei protecție socială, sănătate familie, Dan Perciun, și membrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Boris Marcoci.

Proiectul prevede majorarea cuantumului alocației lunare de stat pentru persoanele cu dizabilități de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial și acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, soții supraviețuitori ai participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace, căzuți la datorie. De asemenea, de majorări vor beneficia persoanele care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, soții celor care au decedat sau copiii  lor, până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă, dacă își continuă studiile în instituțiile de învățământ. Creșterea este prevăzută și pentru unul din părinți ai participanților  la acțiunile de luptă în timp de pace sau la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova căzuți la datorie, dar și pentru alte categorii. Majorarea cu 250 de lei urmează să se facă începând cu 1 ianuarie 2023. Cheltuielile necesare pentru realizarea acestei măsuri sociale constituie 90,6 milioane de lei.

PROIECTUL de modificare a Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație a fost avizat de Comisia economie, buget și finanțe, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și urmează a fi dezbătut în cadrul celorlalte comisii permanente, iar apoi supus votului în plenul Legislativului, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău