Inițiativă legislativă de stimulare a plăților electronice. Estimările unui expert arată că măsurile ar aduce venituri la buget

  • 07 Februarie 2020 11:20
Inițiativă legislativă de stimulare a plăților electronice. Estimările unui expert arată că măsurile ar aduce venituri la buget

O inițiativă legislativă care vine să promoveze plățile electronice, să reducă utilizarea numerarului în economie, va fi înregistrată de Fracțiunea PAS, Blocul ACUM.

Prezentând proiectul într-o conferință de presă, deputatul Dan Perciun a precizat că se propune reducerea cu 2% a TVA-ului la achitarea cu cardul. Toate companiile care au mai mult de zece angajați și au sediul înregistrat într-un oraș sau municipiu vor trebui să transfere în mod obligatoriu salariile pe card.

Inițiativa mai prevede reducerea, până la zece mii de lei pe lună, a plafonului pentru decontările în numerar făcute de către companii. În acest moment, plafonul este de 100 de mii de lei. Potrivit lui Dan Perciun, măsurile prezentate vor fi implementate împreună cu reducerea comisioanelor bancare.

Natalia Gavrilița, ministră a finanțelor în Guvernul Sandu, a menționat că, pentru a asigura condiții demne de trai pentru cetățeni, trebuie de crescut potențialul de creștere economică. Asta se poate face inclusiv prin promovare unei politici de plată cu cardul și reducerea plăților în numerar. Experiența altor țări arată că reducerea plăților în numerar poate adăuga până la 3% de creștere economică.

În Republica Moldova, ponderea tranzacțiilor cu cardul în PIB este de doar 3,7%. În alte țări din Europa de Est această proporție este de circa 10%. Creșterea plăților electronice are beneficii precum reducerea economiei tenebre, reducerea corupției sau creșterea eficienței instituțiilor, ceea ce ar contribui la accelerarea economiei, a precizat Natalia Gavrilița.

Dumitru Vicol, expert în economie, estimează că măsurile propuse ar crește volumul tranzacțiilor fără numerar la nouă miliarde de lei, ceea ce ar aduce în jur de 3,3 miliarde de lei venituri bugetare la stat.

După ce va fi înregistrat proiectul, inițiativa va fi supusă dezbaterilor publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău