Inițiativă legislativă: bonurile fiscale vor fi acceptate ca documente contabile

  • 01 Februarie 2022 13:57
Inițiativă legislativă: bonurile fiscale vor fi acceptate ca documente contabile

Agenții economici vor putea scăpa de facturile fiscale atunci când vor face cumpărături cu cardul bancar. Deputații PAS au înregistrat un proiect de lege care va permite acceptarea bonurilor fiscale ca documente contabile pentru antreprenorii care procură mărfuri sau servicii cu cardul corporativ, transmite IPN.

„Această modificare va reprezenta o relaxare birocratică importantă pentru agenții economici, în special în cazul cumpărăturilor de mică valoare. Timpul irosit pentru completarea facturilor fiscale, eliberarea lor, semnarea lor de către toate părțile tranzacției, va putea fi în schimb utilizat pentru activități mult mai productive. De multe ori, eliberarea facturii fiscale înseamnă și un drum în plus, atunci când documentul nu a fost eliberat în momentul procurării din cauza faptului că, de exemplu, contabilul nu era pe loc. Cred că fiecare antreprenor a avut astfel de episoade frustrante”, precizează deputatul Radu Marian.

Proiectul mai conține o prevedere care să echivaleze în mod juridic bonurile fiscale emise în format fizic cu cele emise în format electronic. Aceasta propunere urmează a fi discutată suplimentar la avizarea inițiativei de către Guvern.

Potrivit proiectului, pentru cei care folosesc regimul fiscal de activitate economică independentă, se majorează de la 600 de mii de lei la 1,2 milioane de lei limita de venituri care pot fi obținute anual, în cazul în care cel puțin 90% din tranzacții au loc în format electronic.

Deputații PAS precizează că această măsură va crește atractivitatea regimului fiscal de activitate economică independentă – pentru care cota impozitului pe venit constituie doar 1% din obiectul impunerii – va stimula plățile electronice, va contribui la „înălbirea” sectorul comerțului cu amănuntul și va putea  aduce mai multe încasări la bugetul de stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău