Inițiativă de dublare a alocației lunare pentru veteranii cu grad de dizabilitate severă

  • 27 Aprilie 2021 17:24
Inițiativă de dublare a alocației lunare pentru veteranii cu grad de dizabilitate severă

Fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a elaborat și înregistrat un proiect de lege, prin care se propune majorarea alocației lunare destinate veteranilor de război încadrați în grad de dizabilitate severă – de la o mie la două mii de lei lunar, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul Chiril Moțpan a declarat că, de la începutului anului 2020 și până pe 1 aprilie a anului curent, au decedat 81 dintre cei 1024 de veterani ai războiului de la Nistru. Este vorba despre veterani cu grad de dizabilitate în urma rănirii, schilodirii sau a unei afecțiuni contractate în timpul acțiunilor de luptă din 1992, aflați la evidența Casei Naționale de Asigurări Sociale. În viață au rămas doar 943 de veterani, 76 dintre care au dizabilități severe. Însă, potrivit lui, nici aceștia nu primesc tratament adecvat pentru problemele de sănătate, nu beneficiază de facilitățile pe care le merită în calitate de persoane care și-au jertfit sănătatea de dragul independenței Republicii Moldova.

„Este important să înțelegem și să apreciem contribuția incontestabilă a veteranilor, ei fiind purtătorii memoriei timpurilor grele prin care a trecut Republica Moldova. Inclusiv pentru că veteranii conflictului de la Nistru au, pentru Republica Moldova, un rol similar cu primul Parlament. Dacă Parlamentul a votat Independența, veteranii de război au protejat-o cu prețul vieții”, a mai spus Chiril Moțpan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău