Inițiativa de a modifica sistemul electoral este dezbătută în Parlament

  • 31 Martie 2017 13:41
0%
00:00:00
00:00:00

Inițiativa de a modifica sistemul electoral este dezbătută vineri, 31 martie, în Parlament. Deputați, reprezentanți ai partidelor politice, ai societății civile discută pe marginea inițiativei de a introduce votul uninominal. Părerile despre schimbarea sistemului electoral sunt împărțite.  

Proiectul de modificare a sistemului electoral prin introducerea sistemului uninominal de vot la alegerile parlamentare prevede constituirea a 101 circumscripții, iar în fiecare circumscripție să fie ales câte un deputat. De asemenea, potrivit proiectului, circumscripții de vot vor fi organizate și pentru cetățenii moldoveni din diaspora, dar în funcție de numărul alegătorilor înregistrați în prealabil. Și în regiunea transnistreană urmează să fie create circumscripții electorale, însă alegeri în raioanele controlate actualmente de regimul separatist de la Tiraspol ar urma să fie organizate doar atunci când vor exista condiții pentru aceasta. Autorii proiectului propun ca deputații să poată fi revocați.

 Unul dintre autorii proiectului, Sergiu Sârbu, susține că acest sistem de vot aduce mai multe avantaje pentru cetățeni.

„Alegătorii își vor alege direct deputații pe care îi cunosc, în care au încredere și care provin din circumscripția în care trăiesc. Deputații vor fi mai aproape de cetățeni și vor reprezenta uniform toată țara”, a declarat Sergiu Sârbu.

Inițiativa de a schimba sistemul electoral a fost dur criticată de către directorul executiv al Transparency Moldova, Lilia Carasciuc, care a părăsit sala Parlamentului, declarând că nu vrea să fie complice la astfel de dezbateri.

„Este un interes foarte clar a unui grup foarte îngust de persoane să se mențină la guvernare, pentru că altfel ar fi trași la răspundere. Când s-au furat bani mari și scopul este de a fugi de la răspundere, eu consider că, această lege este inacceptabilă”, a declarat Lilia Carasciuc.

Analistul Igor Boțan consideră că acest sistem de vot ar trebui să fie aplicat în mod eșalonat.

„La început să se facă un referendum național, dar să fie pe bune: pro și contra. Să fie aplicat la început, la nivel local, la alegerea consilierilor, satele pot să-și facă circumscripții locale, după care să aplicăm la nivelul național. Dar mai întâi să rezolvăm problema transnistreană pentru că este prioritate, până atunci să renunțăm la mandatul imperativ, la retragerea mandatului”,a  spus Igor Boțan.

Sistemului de vot uninominal nu este potrivit pentru Republica Moldova în această formulă, consideră președintelui Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea.

„Votul uninominal propus prin acest sistem nu a fost introdus nici într-o țară de la 1974 încoace, a fost mixt sau alte formule. Sistemul clasic existent este acum în China, a fost în URSS, în Cuba și în Coreea de Nord. În Ucraina acest sistem a adus corupția locală în Parlament, a diminuat reprezentarea populară. Georgienii nu știu cum să scape de acest sistem, în România s-a renunțat la acest sistem”, a spus Vlad Gribincea.

Pe de altă parte, membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Teo Cârnaț, crede că de pe urma acestui sistem va avea de câștigat democrația.

„În cadrul Parlamentului, în baza votului direct din partea cetățenilor vom avea 101 de lideri și toți vor voi să se manifeste, va fi concurență loială. Este binevenit ca RM să construiască o statalitate pe bază de drept.”

Proiectul privind modificarea sistemului electoral a fost elaborat de deputații Partidului Democrat. Opoziția, precum și reprezentanți ai guvernării au anunțat anterior că nu vor susține proiectul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău