Inimi umane conservate impecabil timp de 400 de ani, studiate în Franța

  • 04 Decembrie 2015 09:17
Inimi umane conservate impecabil timp de 400 de ani, studiate în Franța

Descoperire importantă: oamenii de acum câteva sute de ani aveau ateroscleroză. Este o ocazie foarte rară în arheologie să se lucreze cu material organic.

Sub ruinele unei mânăstiri medievale din orașul francez Rennes, arheologii au descoperit în această vară cinci urne confecționate din plumb care conțineau câte o inimă umană îmbălsămată. La circa 400 de ani de la momentul la care au fost îngropate, cercetătorii francezi au folosit tehnica modernă pentru a le studia și se pare că trei dintre acestea prezintă indicii ale unei boli de inimă foarte răspândite astăzi.

„Fiecare dintre cele cinci inimi este diferită și dezvăluie lucruri surprinzătoare”, a declarat ieri antropologul Rozenn Colleter de la Institutul Național Francez pentru Cercetări Arheologice Preventive. „Patru inimi sunt foarte bine conservate. Este o ocazie foarte rară în arheologie să se lucreze cu material organic și suntem entuziasmați”.

Una dintre inimi pare să fi fost sănătoasă, fără indicii clare ale unei boli. Alte trei prezintă nsă semne de ateroscleroză, fiind identificată placă de aterom în arterele coronare. Cea de-a cincea inimă, aparținând unei femei, este însă prost conservată și nu poate fi studiată, potrivit unui medic radiolog de la Spitalul Universitar din Toulouse.

Una dintre inimi a aparținut unui nobil, identificat după inscripția de pe urnă drept Toussaint Perrien, cavaler de Brefeillac, care a murit în 1649. Inima sa a fost prelevată și depusă într-o urnă de plumb alături de soția sa, Louise de Quengo de Brefeillac, care murise în 1656.

Trupul femeii este foarte bine conservat și a fost găsit într-un sicriu, tot de plumb, în aceeași locație. De asemenea, hainele acesteia, o pelerină, o rochie de stofă, o bonetă și pantofi de piele cu talpă de plută sunt examinate.

Cea mai veche urnă din cele cinci este din anul 1584 iar cea mai recentă din 1655.

Găsirea indiciilor că oamenii de acum câteva sute de ani aveau ateroscleroză este una din descoperirile cele mai importante. Boala se manifestă prin acumularea în artere a plăcii de aterom, compusă din depozite de grăsimi și calciu, care în timp se solidifică și determină îngustarea vaselor de sânge. Acest lucru crește riscul de infarct și de accidente cerebrale. Așadar, nu este o patologie modernă, după cum precizează cercetătorii francezi implicați în studiu. Inimile au fost curățate de substanța cu care au fost îmbălsămate și apoi supuse scanărilor moderne tip CT sau RMN.

Mânăstirea ordinului iacobin din Rennes a fost excavată între 2011 și 2013. A fost construită în 1369 și a devenit un loc important de pelerinaj. A avut și un mare cimitir, mai mult de 800 de morminte fiind descoperite.

Studiul efectuat recent asupra celor cinci inimi a fost prezentat la Chicago, la o reuniune a Societății de Radiologie din America de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău