Îngrijorare pentru est-europeni, legată de înscrierea într-un plan post-Brexit
-
06 Iunie 2018 16:15
O organizație de caritate dedicată sprijinirii cetățenilor est-europeni care sunt exploatați în Marea Britanie își exprimă îngrijorarea în fața parlamentarilor în legătură cu planurile Home Office de a forța cetățenii UE să se înregistreze pentru statutul lor post-Brexit.
Centrul de Resurse pentru Europa de Est (EERC), de la Londra, a declarat că este foarte preocupat de faptul că sute de mii de polonezi, români și bulgari nu vor putea să facă solicitarea cu succes, deoarece nu vor avea documentele necesare, ca rezultat al muncii în "economia gri" ca oameni pentru curățenie sau treburi domestice, sau cu angajatori fără scrupule. Alții se pot strecura prin plasă, deoarece sunt atât de excluși din societatea britanică, încât nu vor fi conștienți că schema li se aplică și lor. Directorul executiv al EERC, Barbara Drozdowicz, a declarat că organizația caritabilă a identificat categorii de persoane dezavantajate și vulnerabile, care vor trăi în mod legal în Marea Britanie în conformitate cu legislația UE, dar sunt în pericol de a pierde solicitarea de înregistrare, dacă Home Office nu alocă milioane pentru o campanie de conștientizare.
"Home Office le spune oamenilor despre statutul de stabilire pe Facebook, pe YouTube și Spotify. Nu așa atragi interesul oamenilor. Vorbim de sute de mii de oameni care sunt vulnerabili. Există oameni care au venit aici și au început să lucreze pentru câteva luni, pentru bani, dar înainte să își dea seama, au rămas mai mulți ani. Unii dintre ei au adesea apartamente subînchiriate, așa că nu vor avea contracte cu proprietari sau dosare fiscale". Dovezile lui Drozdowicz pentru comisia pentru Brexit, de miercuri dimineață, vor arunca o lumină asupra problemelor mai puțin cunoscute cu care se confruntă cei aproximativ 3,5 milioane de cetățeni ai UE din Regatul Unit, care vor trebui să solicite, pentru prima dată, un nou statut de imigrare, după Brexit.
Activiștii care reprezintă țările din Europa de Vest au condus campanii care au atras atenția șefului Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, și comisarului european Michel Barnier. Dar vocile est-europenilor nu au fost auzite destul de mult, a spus Drozdowicz. Există aproximativ 922.000 de cetățeni polonezi în Marea Britanie, cel mai mare grup de cetățeni non-britanici din UE, urmat de români (390.000) și irlandezi (390.000). Drozdowicz a declarat că organizația de caritate este îngrijorată de cea mai mare provocare cu care se confruntă Home Office, de a convinge oamenii să solicitate statutul de stabilire. "Dacă nu trebuie să vă reînnoiți viza la fiecare șase luni sau cinci ani, necesitatea de a solicita pentru imigrație va fi o experiență șocantă, acest lucru li se va aplica tuturor cetățenilor UE, dar suntem preocupați de competențele lingvistice și de alfabetizarea în rândul unora din cohortele din Europa de Est", a spus ea. Copiii aflați în îngrijire, femeile aflate în refugii din cauza violenței domestice și persoanele mai în vârstă din Europa de Est, în special cele care au venit în Marea Britanie din Polonia, după sau în timpul celui de-al doilea Război Mondial, sunt considerate, de asemenea, vulnerabile în baza propunerilor de norme ale Home Office.
"Cine va plăti pentru cererile lor de statut? Credem că pot plăti consiliile locale pentru copii, dar cum rămâne cu vârstnicii cu demență? ", a spus Drozdowicz. "Deoarece procesul de înregistrare va fi extrem de dependent de dovezile HMRC, persoanele care primesc bani în numerar vor fi vulnerabile, iar majoritatea acestor persoane nu vor alege să fie plătite în numerar și sunt cel mai probabil exploatate". Organizația de caritate a lansat deja programe de informare în comunitățile în care populațiile din Europa de Est sunt concentrate, dar are o finanțare redusă și spune că această campanie ar trebui să fie responsabilitatea statului. Ea prognozează că o industrie "subterană" a consilierilor de imigrație necalificați va apărea precum ciupercile după Brexit. În timp ce cifrele Oficiului Național de Statistică arată că numărul imigranților scade, Marea Britanie este încă atractivă pentru unele zone rurale din țări precum România, unde salariul este de 450 de lire pe lună.
Traducerea: Cristina Zaharia
Sursa: Rador