Îngrijorare la Bruxelles, după un raport care arată cât de dependentă este UE de China în privința importurilor de materii prime vitale

  • 01 Septembrie 2020 10:40
Îngrijorare la Bruxelles, după un raport care arată cât de dependentă este UE de China în privința importurilor de materii prime vitale

Supra-dependența Uniunii Europene de importurile de materii prime amenință să submineze industrii vitale și să expună blocul comunitar la blocajele introduse de China și alte state cu resurse abundente, va avertiza Comisia Europeană în cursul acestei săptămâni, susține Financial Times care a consultat un raport elaborat de Executivul comunitar, scrie Digi24.ro

Conform acestui document, lipsa de materii prime utilizate pentru a produce baterii și echipamente utilizate în domeniul energiilor regenerabile ar putea pune în pericol și obiectivul UE de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050.

"Pandemia a scos în evidență dependența Europei pe anumite produse, materiale vitale și lanțuri de aprovizionare. Era unei Europe împăciuitoare sau naive care se bazează pe alții să aibă grijă de interesele sale s-a terminat", va anunța comisarul european Thierry Breton, scrie Agerpres.

Financial Times susține că strategia îmbunătățită care va fi prezentată de Executivul de la Bruxelles va da prioritate asigurării unei liste de materii prime vitale pentru industriile europene prin explorare, investiții și o îmbunătățire a reciclării.

Uniunea Europeană estimează că pentru a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic, blocul comunitar va avea nevoie de 18 ori mai mult litiu și de cinci ori mai mult cobalt în 2030. Prognozele pentru 2050 arată că UE va avea nevoie de 60 de ori mai mult litiu și de 15 ori ai mult cobalt.

De asemenea, lista a fost extinsă la 30 de materiale de la 27 în 2017, fiind adăugate patru metale în timp ce gazul heliu a fost eliminat.

Această listă revizuită scoate în evidență îngrijorările crescute ale Bruxelles-ului față de poziția dominantă a Chinei pe piața metalelor industriale, care se adaugă unor îngrijorări mai vechi care au legătură cu controlul Beijingului asupra unor metale rare care sunt utilizate în producția de electronice și turbine eoliene.

De exemplu, până la 93% din magneziu din UE, care este utilizat într-o gamă largă de produse de la scaune pentru automobile până la laptopuri, vine din China. De asemenea, Brazilia, o țară condusă de populistul Jair Bolsonaro, furnizează 85% din niobiu, un compus crucial pentru producția de oțel utilizat în industria aeronautică.

Potrivit FT, Comisia intenționează să lanseze o alianță UE a materiilor prime, bazată pe actualele companii mixte, pentru a promova dezvoltarea de tehnologii avansate în domeniul bateriilor și hidrogenului. Creșterea securității aprovizionării cu metale rare și elemente utilizate în magneți va fi una din prioritățile inițiale, precum și promovarea investițiilor și inovației în UE.

De asemenea, Bruxelles-ul intenționează să promoveze reciclarea de metale rare și, acolo unde este posibil, o creștere a producției în UE. O posibilă măsură ar putea fi utilizarea satelitului de observație Copernicus pentru găsirea de noi resurse și gestionarea celor existente.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău