Îngrijorare: Dincolo de India, tot mai multe țări din Asia sunt devastate de un nou val al pandemiei

  • 09 Mai 2021 16:10
Îngrijorare: Dincolo de India, tot mai multe țări din Asia sunt devastate de un nou val al pandemiei

Pe măsură ce India se afundă în catastrofa provocată de coronavirus, un nou val de infecții cuprinde cu repeziciune tot mai multe țări din Asia de Sud și de Sud-Est, unele dintre ele - destinații turistice consacrate - confruntându-se cu cele mai rele situații de la începutul pandemiei, relatează CNN, citat de DIGI24.ro.

OMS a anunțat miercuri că în India se înregistrează aproape jumătate din numărul total de noi îmbolnăviri și un sfert din decesele raportate în decurs de o săptămână la nivel mondial, scrie sursa citată.

Însă cazurile au crescut accelerat și în țările din jurul Indiei, începând cu Nepal, în nord, până în Sri Lanka și Maldive, în sud.

Iar acum deja nu mai este vorba doar de vecinii Indiei. Boala se răspândește și mai departe în Asia de Sud-Est, cazurile crescând semnificativ în Thailanda, Cambodgia și Indonezia, unde este o presiune enormă pe sistemul medical. Unele dintre aceste țări deja au cerut asistență internațională. 

OMS spune că în Asia de Sud-Est au fost raportate în decurs de o săptămână 2,7 milioane de cazuri noi și 25.000 de decese, ceea ce reprezintă o creștere de 19 la sută, respectiv 48 la sută în raport cu săptămâna precedentă. 

Sri Lanka. Anul Nou cu relaxări premature

Sri Lanka a început să înregistreze o creștere a numărului de cazuri de pe la mijlocul lunii aprilie, iar infecțiile au depășit în scurt timp vârful înregistrat în februarie, în precedentul val al pandemiei. Sâmbătă, au fost 1.896 de cazuri noi, adică de cinci ori mai multe decât la începutul lunii aprilie.

Ministrul sănătății din această țară spune că aglomerațiile prilejuite de Noul An - pe care insula stat îl marchează la 13 și 14 aprilie - au provocat noul val pandemic, în condițiile în care oamenii au ieșit în număr mare afară, pe străzi, ca să celebreze și să facă cumpărături. Înainte de acest eveniment, autoritățile erau încrezătoare că au pandemia sub control și chiar i-au încurajat pe oameni să petreacă, dar ținând seama de recomandările sanitare din pandemie.

La scurt timp după aceea au început să crească infecțiile. La 27 aprilie, Sri Lanka înregistra 1.111 cazuri noi, fiind pentru prima dată de la începutul pandemiei când trecea de pragul de 1.000 de cazuri noi în 24 de ore.

Autoritățile au reacționat închizând școli, au interzis evenimente private și au băgat în carantină peste 100 de zone din țara cu 21 de milioane de locuitori. Restricțiile n-au dat, însă, roade, iar în prezent 13 dintre cele 25 de regiuni administrative ale țării sunt în „lockdown”. 

Interesant este că în ciuda proximității față de India, varianta indiană a coronavirusului nu a fost depistată în Sri Lanka decât săptămâna trecută. Creșterea accelerată a cazurilor este pusă mai degrabă pe seama variantei britanice a virusului, B.1.1.7, foarte contagioasă. 

Președintele țării spune că singurul răspuns ce poate fi dat acestui nou val pandemic este vaccinarea. Dar Sri Lanka a vaccinat până acum doar 5 la sută din populație, mai puțin decât India, unde rata de vaccinare este de 12 la sută. Insula se confruntă și cu o criză de vaccinuri.

Joi, și-a închis granița cu India, urmând exemplul Bangladeshului și Nepalului. Zborurile din India sunt interzise și au fost intensificate patrulele pe mare.

Maldive, refugiu pentru indienii bogați

Maldive, celălalt vecin al Indiei, a anunțat marți un bilanț record de 601 cazuri noi de COVID-19. Cu o economie care depinde în mare măsură de turism, arhipelagul din Oceanul Indian se redeschisese încă din iulie anul trecut, după trei luni de lockdown, fiind prima țară care a primit turiști străini în plină pandemie.

Cum ceilalți vecini ai Indiei s-au grăbit să-și închidă granițele și să impună interdicții de călătorie, resorturile din Maldive încă primesc starurile de la Bollywood și alți indieni bogați care vor să scape de criza de acasă. Anul acesta, India a devenit cea mai mare sursă de turiști pentru Maldive. Din ianuarie până în martie, aproape 70.000 de indieni au venit în Maldive, dublu față de întreg anul 2020. 

Ca să ademenească și mai mulți turiști, luna trecută autoritățile din Maldive au anunțat că le oferă un bonus: vaccinare, însă numai după ce toți rezidenții arhipelagului își vor încheia schema de imunizare. Deocamdată, numai 21 la sută din populația de 530.000 de locuitori a primit ambele doze de vaccin. 

Autoritățile se străduiesc să izoleze focarele, mai ales în Marea Regiune Malé, dens populată, unde de joi a fost introdusă carantina de noapte. Numărul spitalizărilor s-a triplat în câteva zile, iar autoritățile cred că circulă o nouă variantă de coronavirus.

Nepal, o Indie în oglindă

În Nepal, situația începe să semene din ce în ce mai mult cu criza din India: infecții care cresc accelerat, spitale copleșite, solicitări de ajutor internațional. Țara a ajuns acum la o rată de 20 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, cam cât înregistra India în urmă cu două săptămâni. Weekendul trecut, rata de pozitivare a testelor ajunsese la 44 la sută. 

Însă Nepalul are mai puțini doctori pe cap de locuitor decât India și o rată de vaccinare mai slabă decât vecinul din sud. 

Citiți continuarea pe DIGI24.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău