Ingrid Deltenre, Director General al Uniunii Europene de Radio și Televiziune, cu privire la excluderea taxei radio-tv
-
26 Octombrie 2016 15:29
Ingrid Deltenre, Director General al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), s-a adresat Președintelui României, Klaus Iohannis, și autorităților statului român exprimându-și îngrijorarea cu privire la eliminarea taxei radio.
„Vă scriem pentru a ne exprima profunda îngrijorare ca urmare a votului din Parlamentul României, de eliminare a taxei radio-tv.
Acest model de taxă radio-tv s-a dovedit a fi, în multe țări, cea mai stabilă și predictibilă metodă de finanțare a serviciilor publice de media. Mai mult decât atât, aceasta asigură independența față de orice formă de ingerință politică și stabilește o relație directă cu publicul, la nivel național.
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, alături de numeroase organizații internaționale, și-a exprimat, în repetate rânduri, îngrijorarea față de situația delicată în care se află serviciile publice de media din România. TVR, în mod special, este profund afectată în prezent de un sistem intens politizat de conducere a serviciilor publice de media, având un președinte numit de parlament și care este demis, în mod obișnuit, în fiecare an, prin respingerea Raportului de activitate anual al TVR.
Măsura de a trece integral finanțarea TVR și a Radio România la Guvern, se suprapune unei acute lipse de independență structurală, în raport cu standardele internaționale și ale UE. Va înlătura orice impresie că serviciile publice de media pot contribui efectiv și eficient la crearea unei societăți unite și democratice. Astfel, ne putem aștepta ca ingerința politică în activitatea TVR și a Radio România să atingă un nivel fără precedent la nivelul EBU și al membrilor săi.
Am dori să vă atragem atenția asupra faptului că un asemenea pas iremediabil cu privire la finanțarea serviciilor publice de radio și televiziune va fi adus la cunoștința Comisiei Europene, în vederea unei noi Măsuri de Ajutor de Stat din UE. Potrivit experienței noastre, asemenea cazuri se analizează și soluționează în decursul mai multor ani, până ca guvernul să poată implementa noul sistem. Singurul element pozitiv pe care îl putem decela dintr-o asemenea amânare, ar fi obligativitatea ca România, să asigure, printre altele, independența organismului său de monitorizare a serviciilor publice de mass media, în conformitate cu prevederile stipulate în Comunicarea din 2009 privind Ajutorului de Stat din domeniul Audiovizual, din UE.
Vă lansam apelul de a nu aproba această propunere, care nu va face decât să înrăutățească situația, și ar putea distruge sistemul public de media din România (radio și TV) în detrimentul societății și democrației din România și al cetățenilor săi.”