Inginerii români de pretutindeni s-au reunit la Chișinău
-
23 Octombrie 2014 15:57
Un simpozion științific ”Ingineria prezent și viitor” al inginerilor români de pretutindeni se desfășoară, în perioada 23-24 octombrie, la Chișinău.
La eveniment, care se desfășoară pentru prima dată în Republica Moldova, participă oameni de știință de pe ambele maluri ale Prutului, Ucraina, Federația Rusă, Germania, Italia.
Simpozionul, care se desfășoară odată la doi ani, este un prilej de a discuta problemele în domeniul tehnic de specialiștii români stabiliți în diverse țări, precum și de a crea o punte de legătură între aceștia, ne-a explicat președintele filialei Dolj a Asociației Generale a Inginerilor din România, profesorul Gheorghe Manolea.
”În general limba este o barieră în comunicarea dintre oameni, dar dacă se vorbește aceeași limbă și comunicarea este mult mai simplă. Românii au un spațiu mondial în care își manifestă existența profesională, iar Chișinăul este o citadelă a ingineriei românești, o citadelă unde se vorbește limba română”, a declarat Gheorghe Manolea.
În alocuțiunea sa, rectorul Universității Tehnice din Moldova, Ion Bostan, a subliniat dificultățile pe care instituția a reușit să le depășească prin achiziția de manuale românești și datorită profesorilor din România care vin și predau în Republica Moldova.
”Până la independență instruirea se ducea exclusiv în limba rusă. A fost nevoie de un efort considerabil ca să edităm manuale de proiectare în limba română cu grafie latină bazate pe normele europene și nu pe standardele sovietice, dicționare terminologice pe domenii, fiindcă până atunci la toba de eșapament auto i se spunea ”glușiteli”, la anvelope ”scaturi” etc. ” a declarat Ion Bostan.
Printre participanți se află și profesorul Vasile Kazac, de la Universitatea Națională de Aviație din Kiev, autor a peste 20 de manuale și studii în domeniul tehnic și al aviației civile. Proiectul de suflet la care lucrează de mai bine de 10 ani este diminuarea riscurilor cauzate de păsările care nimeresc în zbor în motoarele avioanelor. ”Să știți că în fiecare an, în lume, au loc peste 10 mii de cazuri de ciocniri cu păsări în zbor, ale avioanelor. În prezent lucrez la un proiect care să permită manevrarea avionului în așa fel încât să-l împiedice să cadă, iar cazurile catastrofale să fie cu cât mai puțin evictime”, a declarat Vasile Kazac.
În cadrul simpozionului vor fi prezentate peste 30 de lucrări științifice.