Inginerii NASA au ascuns un mesaj în parașuta roverului Perseverance. „Se pare că internetul a spart codul în 6 ore”

  • 25 Februarie 2021 08:26
Inginerii NASA au ascuns un mesaj în parașuta roverului Perseverance. „Se pare că internetul a spart codul în 6 ore”

Un mesaj codat a fost ascuns în parașuta roverului Perseverance, care a amartizat săptămâna trecută pe „Planeta Roșie”. Inginerii de la NASA au confirmat descoperirea făcută de mai mulți utilizatori de pe Reddit și Twitter.

Mai mulți oameni care au urmărit imaginile spectaculoase cu momentul istoric al coborârii roverului Perseverance pe Marte au scris pe Reddit și Twitter că în parașuta care a ajutat laboratorul mobil ultraperformant să amartizeze se află un mesaj ascuns, relatează The Guardian.

Au observat un „pattern” în culorile alb și roșu, așa că au început să-l descifreze. Au asociat culorile sistemului binar 1 și 0 (roșu = 1, iar 0 = alb) și au ajuns la concluzia că inginerii NASA au ascuns pe parașuta roverului mesajul „Dare mighty things” (Îndrăznește lucruri mari). Acesta este de altfel deviza Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA.

Mesajul a fost scris astfel: fiecare rând concentric din modelul parașutei reprezintă un cuvânt din limba engleză a motto-ului. Fiecare „0” și „1” este așezat în grupe de câte zece caractere, se adaugă cifra 64 și rezultă codul ASCII care reprezintă o literă.

 

De exemplu, șapte dungi albe, o dungă roșie și alte două dungi albe reprezintă 0000000100, care în sistem binar înseamnă 4. Dacă se adaugă cifra 64, rezultă cifra 68, codul ASCII pentru litera D.

Adam Steltzner, inginerul șef al întregului proiect Perseverance, a confirmat pe Twitter ce înseamnă mesajul: „Se pare că internetul a descifrat mesajul codat în 6 ore. Internet, e ceva ce nu poți face?”

Mai mult, modelul de la marginea parașutei ar reprezenta coordonatele 34°11’58” N 118°10’31” W, geolocația laboratorului în care a fost construit mare parte din roverul Perseverance.

Însă, pe lângă folosirea modelui pentru a ascunde un mesaj, acesta a avut un rol științific: i-a ajutat pe ingineri să vadă unghiul la care parașuta s-a deschis și dacă s-a răsucit.

De asemenea, pe lângă acest mesaj codat, NASA a trimis pe roverul Perseverance și microcipuri în care au fost scrise numele a aproape 11 milioane de persoane care au dorit acest lucru și cele 155 de eseuri trimise agenției în concursul de găsire a celui mai potrivit nume pentru rover: „Perseverență”.

Perseverance mai conține și informații despre pandemia de coronavirus, care a afectat inclusiv pregătirile misiunii de pe Pământ. O plachetă din aluminiu ilustrează bacheta lui Asclepios, simbolul din Grecia antică și care reprezintă vindecarea și medicina, ca mesaj de mulțumire pentru munca personalului medical în lupta contra COVID-19.

Originea propoziției „Dare mighty things” vine dintr-un discurs rostit de Theodore Roosevelt, al 26-lea președinte al SUA, în 1899: „Este mult mai bine să încerci lucruri mărețe, să câștigi triumfuri glorioase, chiar dacă astea sunt amestecate cu căderi și eșecuri, decât să intri în rândul acelor spirite sărace care nu au nici plăceri și nici suferințe mari, fiindcă trăiesc într-un crepuscul cenușiu care nu cunoaște nici victorie și nici înfrângere.”

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău