Înghețurile de primăvară prezintă pericol pentru unele culturi, mai ales dacă fermierii își asumă riscuri nejustificate și se grăbesc

  • 04 Aprilie 2019 14:25
Înghețurile de primăvară prezintă pericol pentru unele culturi, mai ales dacă fermierii își asumă riscuri nejustificate și se grăbesc

Înghețurile de primăvară prezintă pericol în primul rând pentru pomicultură și mai puțin pentru culturile de câmp.

Înghețurile de primăvară prezintă pericol în primul rând pentru pomicultură și mai puțin pentru culturile de câmp. Riscurile sunt minimale, mai ales dacă agricultorii respectă tehnologiile și termenele de însămânțare, și numai în cazurile rare, când înghețurile apar foarte târziu, culturile de câmp sunt afectate într-o proporție însemnată, au comunicat pentru MOLDPRES surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

„Înghețurile pot crea probleme acolo unde fermierii își asumă riscuri nejustificate și se grăbesc, fără a ține seamă de condițiile climaterice locale. Primăverile în țara noastră sunt imprevizibile și ninsorile abundente din 21-22 aprilie 2017 au demonstrat cu prisosință acest lucru”, a explicat Marin Grama, consultant superior la Direcția MADRM pentru politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală.

„Bunăoară, perioada de semănat pentru porumb este 25 aprilie – 7 mai. În condițiile când începutul lunii aprilie se arată frumos, cu vreme bună, uneori fermierul se grăbește cu însămânțatul. Or, în această perioadă, niște ninsori sau înghețuri de minus 5 grade Celsius opresc dezvoltarea seminței, care stând în sol umed și rece începe a putrezi. Mare parte din suprafețele compromise în aprilie 2017 s-a datorat direct nerespectării tehnologiilor. Pe de altă parte, se ajunge și la procese de judecată, când producătorii de material semincer sunt acuzați că au livrat semințe necalitative, în timp ce motivul că acestea n-au răsărit este altul”, a precizat Marin Grama.

În context, consultantul MADRM a specificat că cerealele de toamnă practic nu sunt afectate de înghețurile primăvăratice, însă culturile de primăvară cer mai multă atenție.

„Fiecare cultură are perioada sa de semănare, în funcție de rezistență. Spre exemplu, mazărea poate ține la temperaturi destul de scăzute, chiar până la minus 8 grade, și poate fi semănată la începutul lunii martie, dar și în „ferestrele”de iarnă. Soia, dimpotrivă, este mai capricioasă și se va semăna între 27 aprilie – 10 mai. Perioada de însămânțare pentru floarea-soarelui este 15-25 aprilie, iar pentru sfecla de zahăr - 20 martie – 15 aprilie. Producătorii cu experiență, dar mai ales agricultorii profesioniști, cunosc aceste lucruri și nu-și vor asuma riscuri fătă temei, a relevat specialistul Ministerului Agriculturii.

În altă ordine de idei, Marin Grama a menționat că termenele clasice pentru semănatul de primăvară pot fi ignorate de producătorii care au investit în material semincer inovativ, declarat ca rezistent la frig și înghețuri. „În acest caz este vorba de investiții substanțiale pentru că, de regulă, semințele sunt de import, costisitoare. Deocamdată, însă, producătorii din țara noastră nu creează o tendință în acest sens. Pentru că nu este suficient doar să dispui de semințe deosebite, mult depinde și de precipitații, de condițiile meteorologice”, a precizat, la solicitarea MOLDPRES, Marin Grama.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în grupa fenomenelor meteorologice nefavorabile agriculturii, înghețurile și bruma ocupă un loc important. Acestea determină frânarea dezvoltării plantelor și încheierea prematură a ciclului de vegetație, iar în unele cazuri și moartea parțială sau totală a culturilor. Pe teritoriul R. Moldova, în aer înghețurile se pot produce în medie până la 21 aprilie, la suprafața solului –până la 6 mai. Pentru raioanele de nord și centrale, cea mai tardivă dată a observării înghețurilor în aer a fost 24 mai (1980), în raioanele de sud – 2 mai (1988). La suprafața solului înghețurile sunt posibile până la sfârșitul primăverii, cum s-a întâmplat în 1955, când a fost înregistrat un îngheț pe 1 iunie.

 

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău