Înfrățirea între Mateuți din R.Moldova și Valea Seacă din România va duce la proiecte comune și experiență în atragerea fondurilor europene

  • 09 August 2018 12:21
0%
00:00:00
00:00:00

Satul Mateuți din raionul Rezina s-a înfrățit cu comuna Valea Seacă din județul Bacău. Acordul de înfrățire a fost semnat miercuri, 8 august, de către primarii celor două localități, Angela Ursachi și Ion Pravăț, în cadrul evenimentului de inaugurare a grădiniței din satul Mateuți, renovată cu suportul Guvernului României.

Cu o populație de peste 4 mii de locuitori, comuna Valea Seacă din județul Bacău a beneficiat de proiecte de investiții europene în valoare de zeci de milioane de euro. Primarul Ion Pravăț, ajuns la cel de al șaselea mandat își dorește ca prin acest acord de înfrățire să împărtășească și celor din Republica Moldova din experiența acumulată,  dar să inițieze și deruleze proiecte comune cu cei din Mateuți.

„Sunt primar din anul 1996, am făcut o mulțime de proiecte. În jur de 10 milioane de euro, bani europeni care au intrat în localitatea noastră și care au contribuit la schimbarea ocalității în bine. Am asfaltat drumurile, am realizat sistem de alimentare cu apă, canalizare, reconstrucția școlilor și grădinițelor, calificare și recalificare profesională pentru cei în căutarea unui loc de muncă. Dacă aș sta și m-aș gândi la posibilitățile economice ale comunei, cred că nici în 150 de ani nu am fi putut realiza cu banii din comună ceea ce am realizat cu finanțările europene”, a declarat Ion Pravăț. 

Acordul prevede colaborare și parteneriat în toate domeniile de dezvoltare a unei societăți, Mateuți fiind prima localitate din raionul Rezina care a semnat un acord de înfrățire cu o localitate din România, potrivit primarului Angela Ursachi. Ea a identificat deja un prim proiect în urma acestui acord. ”Proiectul de reconstrucție este unul costisitor, în valoare de aproape 7 milioane de lei iar de sine stătător primăria Mateuți nu îl poate realiza. Cred că reconstrucția căminului cultural va fi primul proiect pe care îl vom realiza în comun cu comuna Valea Seacă”, a afirmat Angela Ursachi.

Înfrățirea între Mateuți din R.Moldova și Valea Seacă din România va duce la proiecte comune și experiență în atragerea fondurilor europene

Prin astfel de acorduri cooperarea între cele două maluri de Prut coboară la nivelul cetățenilor, a menționat într-o declarație pentru presă, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță

”Este anul Centenarului, anul în care suntem bucuroși să încurajăm astfel de cooperări între entităție din R. Moldova și din România. Avem o cooperare extinsă la nivel interguvernamental dar mă bucur că prin astfel de acorduri de înfrățire, cooperarea coboară la nivelul cetățeanului, la nivelul celor care se confruntă cu problemele zilnice”, a subliniat Ambasadorul.

În prezent sunt aproximativ 500 de localități din stânga Prutului sunt înfrățite sau în curs de înfrățire cu localități din dreapta Prutului.

Autor: Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău