Infrastructura CFM va fi modernizată

  • 14 Noiembrie 2014 14:23
Infrastructura CFM va fi modernizată

Banca Europeană pentru Reconsrtucție și Dezvoltare alocă 52,5 milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate din Republica Moldova.

Căile ferate din Republica Moldova vor beneficia în următorii ani de împrumuturi și granturi care depășesc 100 de milioane de euro pentru modernizarea domeniului. Astăzi a fost semnat un acord de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 52,5 milioane de euro, iar unul similar ar urma a fi semnat și cu Banca Europeană de Investiții. 
 
Calea Ferată a Moldovei a lansat un proiect de modernizare a domeniului în valoare de 117 de milioane de euro aproape jumătate din această sumă este acordată prin intermediului unui împrumut de BERD, un contract similar urmează a fi semnat în scurt timp și cu Banca Europeană de Investiții. De asemenea, Uniunea Europeană va acorda un grant de 5 milioane de euro. Banii acordați de BERD vor fi utilizați pentru procurarea de locomotive și reabilitarea infrastructurii, a declarat premierul Iurie Leancă.
 
Sectorul feroviar al Republicii Moldova are nevoie de modernizare, a menționat reprezentantul BERD, Sue Barret. ”Sectorul feroviar din R epublica Moldova are nevoie urgentă de restructurare fundamentală ca să fie financiar viabil, să ofere servicii de transport adecvate și să poată concura cu alte moduri de transport, iar investițiile noastre comune, granturi și consultanța tehnică vor contribui în mod semnificativ la acest efort, a declarat Sue Barret .
 
Datorită acestui împrumut și a procurări ide locomotive noi, transportul feroviar va fi modernizat ceea ce va permite și reducerea prețurilor, a precizat directorul interimar al CFM, Sergiu Tomșa.
 
Împrumutul de la BERD este acordat pentru o perioadă de 15 ani, cu o rată a dobânzii de până la 2% și cu o perioadă de grație de 3 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău