Înfrângerea Stat Islamic în Siria: Conducătorul său, cel mai căutat om din lume, o antiteză a lui bin Laden

  • 23 Martie 2019 13:56
Înfrângerea Stat Islamic în Siria: Conducătorul său, cel mai căutat om din lume, o antiteză a lui bin Laden

Abu Bakr al-Baghdadi, cel mai căutat om din lume, și-a pierdut "califatul" și acum s-ar afla în deșertul sirian, în timp ce gruparea sa Stat Islamic (SI), care a fost înfrântă și a pierdut ultimul teritoriu pe care îl controla în Siria, nu mai este decât un grup împrăștiat de celule clandestine, scrie sâmbătă AFP.

Cel care controla cândva destinele a șapte milioane de oameni în mari părți ale Siriei și aproape o treime din Irak, pe o suprafață comparabilă cu cea a Marii Britanii, mai conduce acum doar trupe dislocate care nu se mai pot ele însele localiza.

În timp ce Statele Unite oferă 25 de milioane de dolari pentru capturarea sa, liderul jihadist de 47 de ani apare drept antiteza unuia dintre predecesorii săi, Osama bin Laden, liderul al-Qaida, urmărit fără încetare timp de ani de zile și ucis în 2011 de forțele speciale americane din Pakistan.

"Dacă întrebați pe oricine pe stradă în Europa sau SUA + Cine este Baghdadi? +, nu veți avea nici o reacție, în timp ce în cazul lui Bin Laden, teroarea era prezentă", spun oficiali occidentali și responsabili irakieni.

Coaliția anti-IS susține ea însăși că are ca obiectiv principal sfârșitul "califatului" și nu capturarea sau moartea conducătorului său.

Diabetic și rănit cel puțin o dată, irakianul, a cărui moarte a fost menționată de mai multe ori, preia acum mai mult ca oricând trăsăturile poreclei sale, "fantoma".

După ce a supraviețuit mai multor atacuri aeriene, "el nu mai are în jurul său decât trei persoane", spune pentru AFP Hisham al-Hashemi, specialist în mișcări jihadiste. Fratele său Jomaa, mai în vârstă decât el, șoferul și garda sa de corp, pe care îl cunoaște din copilărie, și curierul său. Împreună, ei se află în Badiya, o zonă de deșert ce se întinde din centrul Siriei până în Irak, continuă expertul. Acolo a fost ucis fiul său, Hudhayfah al-Badri, într-o peșteră unde se ascundea, în iulie 2018, de trei rachete rusești teleghidate.

Forțele democratice siriene (SDF), alianță arabo-kurdă care a condus luptele împotriva SI în estul Siriei, declară că nu au nicio informație despre prezența lui Baghdadi în Siria.

Bărbatul, născut într-o familie săracă din Samarra, la nord de Bagdad, a avut o singură apariție publică cunoscută, în iulie 2014, în moscheea al-Nouri din Mosul, oraș mare din nordul Irakului recapturat în iulie 2017.

De atunci, el nu a mai vorbit decât în înregistrări audio, spre deosebire de bin Laden care transmitea regulat înregistrări video.

Cu ultima sa înregistrare în august 2018, Ibrahim Awad al-Badri, numele său real, se exprima după un an de tăcere. La opt luni după ce Irakul declarase "victoria" față de SI, el cerea susținătorilor săi să continue "jihadul".

Mai recent, în timp ce forțele anti-jihadiste din Siria dădeau lovitura finală "califatului", mai multe persoane evacuate din Baghouz au asigurat pentru AFP că au primit ordinul lui Baghdadi de a părăsi adăpostul, dar nu au oferit mai multe detalii.

Ibrahim Awad al-Badri a fost un timp imam în Bagdad. Propovăduind într-o moschee puțin frecventată în timpul dictaturii lui Saddam Hussein, el a dezvoltat ''o viziune destul de clară cu privire la unde voia să meargă și la organizația pe care voia să o creeze'', explică jurnalista Sofia Amara.

În timpul invaziei americane din 2003 din Irak, el a creat o mică grupare jihadistă fără mare rezonanță. Un an mai târziu, în februarie 2004, acest tată a cinci copii proveniți din două căsătorii a fost arestat și închis la Bucca. Această închisoare uriașă, înființată de americani în sudul Irakului, unde au fost duși demnitari demiși ai regimului lui Saddam Hussein și ''creiere'' jihadiste, va fi supranumită "Universitatea Jihad".

Acolo, puțin câte puțin, "toată lumea și-a dat seama că acest individ timid era un mare strateg" capabil să reunească aceste două componente, spune Sofia Amara. Zece ani mai târziu, armata irakiană își va da seama că se confruntă cu foștii săi comandanți, din zilele vechiului regim, care au trecut la SI.

Eliberat în decembrie 2004 din lipsă de probe, el a jurat credință lui Abu Musaab al-Zarqawi, sub tutela al-Qaida, apoi a devenit omul de încredere al succesorului acestuia, Abu Omar al-Baghdadi.

A preluat conducerea organizației în 2010 sub numele de Abu Bakr al-Baghdadi, referire la primul calif succesor al al profetului Mahomed.

Rebotezată "Stat islamic", organizația sa înlocuiește al-Qaida. Succesele sale militare și propaganda atentă a atras mii de adepți din întreaga lume.

Până în prezent, gruparea sa ultraradicală continuă să revendice, mai mult sau mai puțin oportun, atacuri în întreaga lume.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău