Informațiile oferite de către procurorul general-adjunct deputaților referitor la frauda bancară din 2014

  • 19 Februarie 2020 14:47
Informațiile oferite de către procurorul general-adjunct deputaților referitor la frauda bancară din 2014

Procuratura afirmă că, până în prezent, s-a reușit încasarea unei sume de aproximativ 2,4 miliarde de lei din frauda bancară din 2014. Datele au fost prezentate în cadrul unor audieri la Comisia parlamentară pentru securitate, apărare și ordine publică, de către procurorul general adjunct, Ruslan Popov. Opoziția a criticat faptul că adevărații vinovați nu sunt trași la răspundere, iar deseori pedepsele primite sunt mici.

Datoria celor trei bănci la 31 ianuarie constituia 11,7 miliarde de lei, iar până în prezent au fost sechestrate bunuri în valoare de 1,2 miliarde de lei. Ruslan Popov a precizat că în calitate de bănuiți figurează 41 de persoane fizice și 11 persoane juridice care au fost divizate în cinci categorii mari - „grupul Gacikevici”, în frunte cu fostul președinte al Consiliului de administrație al Bănci ide Economii, Grigore Gacikevici, „grupul Shor”, „grupul Platon”, „Grupul Filat” și „grupul Plahotniuc”.

Potrivit lui Ruslan Popov dosarul este extrem de complex, până în prezent fiind expediate în judecată 28 de cauze penale, au fost depuse cereri pentru 26 de comisii rogatorii peste hotare, fiind necesară studierea a peste 5.500 de tranzacții financiar bancare. În total, pe frauda bancară au fost deschise aproximativ 200 de cauze penale, a mai spus procurorul.

Unii membri ai Comisiei au criticat faptul că pedepsele aplicate unor persoane care au luat credite de milioane de euro sunt prea mici, reducându-se  la amendă sau la închisoare cu suspendare. Fostul președinte comisiei parlamentare de anchetă referitoare la furtul miliardului, Alexandru Slusari, a remarcat că niciun funcționar care a luat decizii ce au permis devalizarea băncilor nu a fost deferit justiției.

Amintim că valoarea creditelor de urgență acordate de stat pentru acoperirea fraudei bancare a fost de aproximativ 13,5 miliarde de lei, dar suma totală, cu dobândă, care urmează să fie întoarsă din buget constituie aproximativ 23 de miliarde de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău