Informațiile despre ajutoarele pentru refugiați vor fi accesibile pe o platformă web

  • 31 Martie 2022 15:23
Informațiile despre ajutoarele pentru refugiați vor fi accesibile pe o platformă web

Informațiile despre ajutoarele pe care le-a primit Republica Moldova pentru refugiații din Ucraina, dar și despre cum acestea au fost distribuite vor fi accesibile pe o platformă web pe care urmează să o lanseze autoritățile. Despre aceasta a anunțat secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Dumitru Udrea a menționat că Moldova a recepționat ajutoare umanitare din câteva surse importante, cum ar fi mecanismul de protecție civilă al UE, contul unic  deschis de Ministerul Finanțelor la începutul crizei. Este vorba despre donațiile de la persoane fizice și juridice din țară și de peste hotare, cât și despre donațiile bănești de la alte state – peste 58 de milioane de lei și aproape 300 de loturi de ajutoare umanitare, dintre care circa 35 de loturi destinate Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului de Interne, în valoare de peste 1,2 milioane de euro. Celelalte ajutoare au venit în adresa autorităților locale, prin organizații neguvernamentale și religioase, organizații internaționale acreditate în Moldova.

Din depozitul de la Vatra au fost distribuite 82 de loturi de produse alimentare și nealimentare către centre de plasament și administrațiile publice locale de nivelul întâi. Iar în această săptămână, agențiile ONU au început implementarea a două programe de susținere financiară atât pentru refugiați, cât și pentru familiile din țara noastră care găzduiesc refugiații.

25 de instituții medico-sanitare publice au primit ajutoare medicale și peste 6 800 de refugiați au solicitat asistență medicală urgentă, primară și spitalicească. De asemenea, 15 lucrători medicali din Ucraina au primit permisiunea de a activa în cadrul instituțiilor medicale din Republica Moldova pe perioada stării de urgență.

Iar Ministerul Educației și Cercetării a elaborat cadrul de reglementare a modului de școlarizare a copiilor din familiile refugiate. În prezent, peste două mii de copii sunt încadrați în școli și grădinițe.

În perioada următoare, va fi publicat raportul de activitate al Centrului Unice de Gestionare Crizei pentru martie 2022, iar un raport detaliat privind cheltuielile efectuate din fondurile acumulate în contul trezorerial deschis de Ministerul Finanțelor privind gestionarea crizei refugiaților va fi publicat nu mai târziu de 15 aprilie.

„Din nefericire, războiul în Ucraina nu s-a terminat, iar Republica Moldova simte deja consecințele sale, așa cum mai persistă consecințele inflaționiste, ale crizei energetice și ale celei provocate de pandemia COVID-19. În continuare, împreună cu echipa ne vom concentra pe măsuri și politici menite să atenueze impactul acestor crize asupra cetățenilor țării noastre și să transformăm aceste crize în oportunități de dezvoltare pentru țară”, a încheiat Dumitru Udrea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău