Informații utile despre sortarea corectă și colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Chișinău

  • 19 Februarie 17:10
Informații utile despre sortarea corectă și colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Chișinău

În municipiul Chișinău există mai multe tipuri de platforme, unde deșeurile generate trebuie sortate în patru fracții sau două fracții. Unul dintre tipuri este cel standard, unde sunt amplasate patru containere – câte unul de culoare verde, albastră, galbenă (pentru fiecare tip de deșeu reciclabil) și containere zincate pentru deșeurile mixte/amestecate. La aceste platforme, deșeurile sunt sortate în patru fracții: carton/hârtie, metal/plastic/pet/tetra pak, sticlă și deșeuri mixte, transmite IPN.

Primăria capitalei precizează că deșeurile reciclabile din containerele de culoare verde, galbenă, albastră sunt evacuate separat de cele mixte.

Astfel, în primele două săptămâni ale fiecărei luni sunt evacuate deșeurile din containerele de culoare albastră și galbenă, după cum urmează: în zilele de luni și marți sunt colectate deșeurile de la platformele din sectorul Botanica, miercuri – Buiucani, joi – Centru, vineri – Râșcani și sâmbătă – Ciocana.

În a treia săptămână a fiecărei luni sunt evacuate și deșeurile reciclabile din containerele verzi. Deșeurile reciclabile sunt evacuate de autospeciale dotate cu mecanisme ajustate pentru încărcarea containerelor în care sunt stocate deșeurile reciclabile.

Celelalte deșeuri mixte/amestecate sunt evacuate practic în fiecare zi, conform unui grafic stabilit în contractele pentru prestarea serviciilor de colectare/evacuarea și transportarea deșeurilor municipale.

Municipalitatea menționează că sunt și cazuri când în containerele destinate pentru deșeuri reciclabile cetățenii aruncă deșeuri biodegradabile, încălcând regulile cu privire la sortarea deșeurilor la sursă.

„Deșeurile biodegradabile sau mixte pot contamina deșeurile reciclabile, făcându-le nepotrivite pentru procesul de reciclare. Contaminarea poate afecta calitatea materialului reciclabil și poate reduce semnificativ valoarea acestuia. Când sunt depistate asemenea cazuri, se decide evacuarea containerelor cu reciclabile împreună cu deșeurile mixte. În acest fel se asigură că materialele reciclabile rămase în fluxul de reciclare sunt de calitatea necesară pentru a fi procesate eficient”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău