Informații importante privind organizarea alegerilor parlamentare din România, oferite de ambasadorul Daniel Ioniță

  • 27 Noiembrie 2020 13:57
Informații importante privind organizarea alegerilor parlamentare din România, oferite de ambasadorul Daniel Ioniță

În Republica Moldova vor fi deschise 30 de secții de votare pentru alegerile parlamentare din România. Acesta vor funcționa timp de două zile - pe 5 și 6 decembrie și vor fi deschise între orele 07.00 - 21.00. Ambasada României a precizat astăzi că vor exista măsuri de protecție suplimentare în contextul pandemiei de COVID 19, însă a dat asigurări că au fost create suficiente condiții pentru ca toți alegătorii să-și exercite dreptul la vot.

Din cele 30 de secții de votare care vor fi deschise pe teritoriul Republicii Moldova, 8 vor funcționa în municipiul Chișinău, dintre care una la Durlești. În acest an, nu va fi deschisă secție de votare la Ambasada României, în schimb alegătorii vor putea merge la liceul Gheorghe Asachi din apropiere. La Bălți vor fi deschise două secții.

Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat într-o conferință de presă că alegerile se vor desfășura sâmbătă și duminică, pe 5 și 6 decembrie, între orele 7 și 21, dar, dacă va fi neces dar, secțiile vor putea rămâne deschise până la ora 23.59.

El a îndemnat alegătorii să meargă la vot în ambele zile, pentru a evita cozile. Totodată, oficialul diplomatic a menționat că pe pagina web a Ambasadei vor fi plasate informații în timp real despre gradul de încărcare a secțiilor de votare.

Daniel Ioniță a îndemnat alegătorii să respecte măsurile de protecție cerute de situația pandemică.

„Vor fi afișate panouri unde vor fi precizate toate aceste condiții, vor fi afișate instrucțiuni în legătură cu procesul de vot. Toți alegătorii vor fi supuși la intrarea în secția de votare unui triaj observațional și vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru non-contact. În cazul persoanelor cu simptome respiratorii vom crea fluxuri separate de vot”, a declarat ambasadorul. 

Actele în baza cărora se poate vota pot fi găsite pe site-ul Ambasadei României la Chișinău, iar Daniel Ioniță a precizat că în acest an se va putea vota și cu acte care au expirat după 1 martie. De asemenea, el a anunțat că pe parcursul săptămânii viitoare, vor fi eliberate pașapoartele depozitate la secția consulară de la Chișinău, inclusiv luni și marți, care, de fapt sunt zile libere în România.

Ambasadorul României la Chișinău a dat asigurări că pentru secțiile din Republica Moldova au fost repartizate suficiente buletine și au fost create condițiile necesare ca toți alegătorii să-și poată exercita dreptul la vot.

„Noi suntem pregătiți să-i primim pe toți, suntem pregătiți să le oferim tuturor condițiile democratice de vot, avem buletine suficiente pentru orice cerință ar fi. Dacă la o anumită secție de votare, într-un mod cât se poate de ipotettic, se vor termina buletinele de vot, avem posibilitatea să aducem buletine de la o altă secție, care nu se confruntă cu o astfel de situație”, a subliniat Daniel Ioniță. 

Cetățenii români care nu locuiesc în România vor alegecei patru deputați și doi senatori din circumscripția din afara țării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău