INFOGRAFIC: Deși salariul judecătorilor începători a crescut în 2018 cu 41%, nu a motivat neapărat integritatea acestora (comentariu)
-
29 Ianuarie 2020 11:03
Majorarea în 2018 a salariilor judecătorilor și procurorilor a fost o premisă pentru corectitudine în exercitarea meseriei. Totuși, la nivelul țărilor Consiliului Europei, salariile magistraților din Moldova sunt cele mai mici, exceptând Ucraina. Respectiv, majorarea lefurilor nu a reprezentat neapărat un factor motivant pentru integritatea acestora și asigurarea unei justiții echitabile. Comentariul a fost făcut pentru IPN de către Victoria Virschi, consilier juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, în contextul prezentării unui infografic care reflectă salariile judecătorilor și procurorilor.
„Probabil acest salariu, dacă e să comparăm cu salariul din țările europene, sigur ar fi necesar să fie majorat în următorii ani. Dar cu condiția ca judecătorii să fie cu adevărat corecți, integri și să contribuie la o justiție echitabilă”, a declarat Victoria Virschi.
Comparativ cu 2016, salariul net anual al judecătorilor începători a crescut în 2018 cu 41%, constituind peste 10,7 mii de euro. Dacă se ia în calcul coraportul dintre salariul unui judecător și salariul mediu pe economie, în Republica Moldova acest coraport depășește media Consiliului Europei.
În cazul judecătorilor de la instanțele supreme, în 2016 aceștia aveau un salariu anual brut de peste 12,7 mii de euro, iar în 2018 deja peste 17 mii de euro. „Comparativ cu media țărilor din Consiliul Europei este o diferență enormă, pentru că media Consiliului Europei este de peste 96 de mii de euro anual. Raportat la salariul mediu pe economie, coraportul este de 4,4. Nu suntem departe de media pe Consiliul Europei”, a precizat Victoria Virschi.