INFOGRAFIC | Cum sărbătoresc moldovenii Ziua Copilului

  • 28 Mai 2019 14:13
INFOGRAFIC | Cum sărbătoresc moldovenii Ziua Copilului

Ce obișnuiesc moldovenii să facă de 1 Iunie, ce cadouri le-ar plăcea copiilor și ce și-ar dori ca autoritățile să organizeze în această zi.

Potrivit unui sondaj realizat de  Magenta consulting, mai mult de jumătate dintre moldoveni sărbătoresc Ziua Internațională a Copilului, fie că au copii minori în gospodărie sau nu.

Chiar dacă doar 4 din 10 participanți în studiu au copii minori în gospodărie, mai mult de jumătate (56% din eșantionul total) spun că sărbătoresc ziua de 1 Iunie. În general, persoanele din mediul rural și acele cu vârsta de 26-30 de ani sărbătoresc această zi într-o mai mare măsură.

INFOGRAFIC | Cum sărbătoresc moldovenii Ziua Copilului

Femeile, de asemenea, serbează 1 Iunie într-o proporție mai ridicată (65%) decât bărbații (46%).

Se remarcă o tendință interesantă la analiza profilurilor de venituri al respondenților: cu cât mai înalte sunt acestea, cu atât mai mare este și rata de sărbătorire a Zilei Copilului. De asemenea, mai multe dintre persoanele cu studii superioare (62%), comparativ cu alte niveluri de studii, serbează 1 Iunie.

Dintre acei care au copii minori în gospodărie – 87% serbează această zi. Majoritatea participanților la sondaj au copii cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani și 6-10 ani, iar vârsta medie a copiilor respondenților este de 9.7 ani.

O treime dintre respondenți obișnuiesc să meargă în parc sau la o plimbare în oraș de 1 Iunie. 15% stau acasă și tot atâția merg la parcurile de distracții. Mai puțin de 10 la sută oferă cadouri, merg la concerte sau vizitează cafenele/pizzerii împreună cu copiii. Este curios faptul că acei care au copii de peste 16 ani oferă cadouri (19%) și merg într-un local (13%) în cea mai mare măsură.

Respondenții mai tineri și persoanele din Chișinău preferă mai degrabă să facă plimbări.

INFOGRAFIC | Cum sărbătoresc moldovenii Ziua Copilului

 

Potrivit sondajului, persoanele cu venituri lunare de până la 3000 de lei, cumpără dulciuri și cadouri copiilor într-o măsură mai mare (29%) decât acei cu venituri mai înalte.

Cei cu venituri de 7000+ de lei fac cadouri și oferă dulciuri într-o proporție de doar 8 la sută, în schimb, mai mulți dintre ei își scot copiii la pizza/cafenea.

De asemenea, 67% dintre acei care ocupă o funcție de conducere (director, manager) aleg să iasă la plimbări cu copiii și niciunul dintre aceștia nu oferă cadouri și nu merg la cafenele.

La întrebarea ”ce și-ar dori copiii de 1 Iunie?”,  2 din 10 au răspuns cu „Nu știu”.

O pătrime consideră că, copiii preferă jucării și 16% - că vor ceva dulce.

6% dintre respondenți afirmă că copiilor le-ar place să primească electronice/gadgeturi.

INFOGRAFIC | Cum sărbătoresc moldovenii Ziua Copilului

Sondajul arată că fiecare al patrulea respondent nu a putut spune cu siguranță ce activități și-ar dori să se organizeze în țară pe data de 1 Iunie. În același timp, 44 la sută ar prefera ca instituțiile de stat să organizeze concerte și concursuri. Aproape o treime vrea spectacole și tot atâția – concursuri sportive sau artistice. Printre alte mențiuni se regăsesc teatrele de păpuși, târguri organizate special pentru copii și master-classurile artistice.

INFOGRAFIC | Cum sărbătoresc moldovenii Ziua Copilului

 

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting, pe un eșantion de 521 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, cu o distribuție reprezentativă la nivel național și cu o marjă de eroare de +/- 4%. Datele au fost colectate în perioada 26 Martie – 15 Aprilie 2019 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).  

sursa: magenta consulting

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău